В Україні нарахували 30 тисяч сміттєзвалищ

В Україні на сьогоднішній день налічується близько 30 тис. сміттєзвалищ і полігонів для відходів, проте інформація про них відсутня, повідомив під час засідання уряду міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

В Україні на сьогоднішній день налічується близько 30 тис. сміттєзвалищ і полігонів для відходів, проте інформація про них відсутня, повідомив під час засідання уряду міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає УНІАН.

Він зазначив, що офіційно органи місцевої влади та Мінекології володіють інформацією тільки про 2600 звалищ. Саме тому Мінекології запустив новий сервіс – електронну карту смітників, який доступний всім користувачам і може наповнюватися всією необхідною інформацією навіть з мобільних пристроїв.

«За нашими оцінками, на кожного українця припадає 240 кг відходів, а у Швейцарії, наприклад, – нуль. І ось це наша мета, – сказав Семерак. – Ми можемо вичистити країну».

Міністр звернув увагу уряду на те, що місцеві органи влади на сьогоднішній день досить пасивно ставляться до вирішення проблем боротьби зі сміттєвими звалищами. «Проблема у всіх одна: небажання органів місцевого самоврядування визнати масштаби проблеми сміттєзвалищ та шукати шляхи її вирішення», – наголосив він.

У свою чергу прем’єр-міністр Гройсман звернув увагу на те, що місцеві органи влади цілком здатні вирішити проблеми зі сміттєвими звалищами. «Проблему можна вирішити спокійно. Потрібно по кожній області – під відповідальність голів адміністрацій – впорядкувати сміттєзвалища. Я це кажу як людина, яка робила це. Порядок треба наводити, тому що це безпека», – наголосив глава уряду.

Він також дав протокольне доручення всім зацікавленим міністерствам підключитися до вирішення проблеми зі сміттєзвалищами. «Звертаюся також до популістів України: візьміться за десяток сміттєвих звалищ, покажіть, як треба наводити лад. Будемо вдячні за допомогу і підтримку», – сказав Гройсман.

Він також дав протокольне доручення всім зацікавленим міністерствам підключитися до вирішення проблеми зі сміттєзвалищами. «Звертаюся також до популістів України - візьміться за десяток сміттєзвалищ, покажіть, як треба приводити в порядок. Будемо вдячні за допомогу і підтримку», - резюмував Гройсман.

Нагадаємо, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству екології та природних ресурсів провести перевірку й інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними. Інвентаризація звалищ була необхідна, оскільки органи виконавчої влади або місцевого самоврядування не володіють відповідною інформацією.

Наступним важливим етапом державної політики, як очікується, стане розробка Національної стратегії поводження з відходами і плану реалізації цієї стратегії, які мають бути підготовлені до кінця цього року.

За даними Нацкомісії, що здійснює регулювання сфер енергетики і комунальних послуг, Україна в 2015 році переробила всього лише 5,1% твердих побутових відходів від загальної кількості (35,67 млн куб. м) сміття на звалищах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: