Якщо Україну буде втрачено, то виживуть лише зрадники і колаборанти, - Юрій Щербак

14249704_1105343706215219_7862526158874426246_o

Doctor Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка, Герой України Дмитро Павличко та голова Шевченківського комітету, письменник і дипломат Юрій Щербак, 7 вересня, зустрілися зі студентами та викладачами Університету.

Представляючи почесних гостей, Ректор Університету, професор Володимир Мельник зазначив: «Дмитро Павличко і Юрій Щербак – яскраві представники інтелігенції, які свого часу боролися проти колонізації та комунізації. Їхні життєві дороги засвідчують, як багато може зробити одна людина, з одного боку, будучи залежною від режиму, в якому живе, а з іншого – відповідальною за долю нації».

Розповідаючи про життєтворчість Дмитра Павличка і Юрія Щербака, модератор зустрічі, проректор із науково-педагогічної роботи, професор Ярослав Гарасим наголосив на важливості місії цих непересічних особистостей для українського суспільства та держави. «Як письменники і дипломати Дмитро Павличко та Юрій Щербак доносили Україну зі свого серця до всього світу», – зауважив Ярослав Іванович.

Словами Івана Франка звернувся до представників академічної спільноти Львівського університету Дмитро Павличко: «Супокій – святеє діло/ В супокійнії часи,/ Та сли в час війни та бою/ Ти зовеш до супокою –/ Зрадник або трус єси».

«Я не закликаю вас до супокою, бо, як писав Іван Франко, подібні заклики під час війни звучать лише від зрадників і боягузів, – сказав письменник. – Ми повинні продовжувати боротись і створювати українську націю, як це робили чимало людей, які навчались і працювали в цьому Університеті».

Дмитро Павличко закликав студентів «бути активними в цей важкий період, який переживає зараз наша країна», адже «випускники Львівського університету ніколи не виходили і ніколи не вийдуть з цього університету без українського заряду і Франкового націоналізму, спрямованого на перебудову нашої свідомості».

На думку дипломата, потрібно з повагою ставитись до рідної країни та її досягнень і ця повага має виражатись, зокрема й  у ставленні до назви держави. «Не  можна вживати слово Україна, якщо ти глибоко не розумієш його значення. Україна – це божество», – підсумував Дмитро Павличко.

«Сьогодні вирішується доля не лише України та Європи, а й цілого світу. Якщо Україну буде втрачено, то український народ буде винищений. Виживуть лише зрадники і колаборанти. Ми не можемо цього допустити! Українська держава – наша величезна цінність», – наголосив Юрій Щербак.

Опираючись на свій досвід роботи під час дипломатичних місій у різних країнах світу, Юрій Миколайович проаналізував зовнішньополітичні взаємини окремих європейських держав, резюмувавши: «Кожна несправедливість щодо інших викликає передусім несправедливість до себе».

І Дмитро Павличко, і Юрій Щербак переконані, що нації мають консолідуватись, аби знайти відповіді на ті виклики, які зараз постають перед Україною та світом.

Розмова з видатними постатями сучасності викликала жваве зацікавлення у молоді. Студенти охоче запитували письменників про їхню творчу діяльність, зокрема про літературні вподобання, джерела пошуку натхнення, особливості сучасного літературного процесу й улюблених модерних авторів.

Під час зустрічі з представниками університетської спільноти гості також анонсували презентації своїх нових книг – ІІ том «Спогадів» Дмитра Павличка та роман Юрія Щербака «Зброя судного дня».

Ректор Університету Володимир Мельник звернувся до Дмитра Павличка та Юрія Щербака зі словами вдячності за цікавий діалог і подарував їм монографію Блаженнішого Любомира Гузара «Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901–1944) провісник екуменізму», відзначену цьогоріч Міжнародною премією імені Івана Франка.

За матеріалами прес-центру ЛНУ ім. І. Франка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: