Форум Видавців: банальний базар, фестиваль їжі з присмаком літератури чи унікальна мистецька подія?

124735

Напередодні чергового Форуму видавців у Львові знову і знову постає питання - що чекати від найбільшої літературної події року в Україні? І чи досі це явище залишається наймасштабнішим літературним дійством (адже зараз Книжковий Арсенал створив львівському Форуму неабияку конкуренцію). Як і про будь-яке явище, яке відбувається регулярно протягом багатьох років, про Форум можна почути, що він «уже не той».

Про свої враження та думки з цього приводу, а також про те, чи з'явилися у Форуму конкуренти, ІА Дивись.info поспілкувалася із людьми, безпосередньо зануреними в український літпроцес.

Книжковий Арсенал уже зрівнявся з Форумом

Галина Танай, Кураторка культурно-туристичного проекту «Їздець»:

12033231_691542684279161_5183419241891331769_n

Думаю, в останні роки Форум розвивається не інтенсивним, а екстенсивним шляхом. У моїх очах він усе більше перетворюється на фестиваль їжі, де дискусії і читання стають доповненням до гастрономії, а не навпаки. Безумовно, у програмі є дуже актуальні й варті уваги проекти. Але організація залишає бажати кращого. Думаю, варто було б скоротити кількість подій і локацій, натомість дбати про їх якість. Крім того, залишається актуальним питання локації для книжкового ярмарку. Палац Потоцьких - не найкращий вибір, і за стільки років існування Форуму можна було знайти альтернативу цьому приміщенню - якщо мати бажання. Я люблю Форум за його атмосферу, але, думаю, як професійна подія він занепадає - Книжковий Арсенал цю функцію виконує краще.

Олег Шинкаренко, письменник:

51e552e38ee22Форум у Львові однозначно стає із кожним роком краще. Коли я вперше приїздив туди десять років тому, то для мене неймовірним досягненням було вже те, що я приїхав до Львова і побачив там живого Віктора Єрофєєва, яким так захоплювався у 1990-х. Нових видань тоді з'являлося небагато. Часи були бідні, пам'ятаю, як мене шокував ноутбук в руках Ірени Карпи: тоді для мене він був чимось на кшталт власного автомобіля. З роками грошей та можливостей у всіх ставало все більше. У 2006-му неможливо було би навіть уявити, щоб молода перекладачка зібрала кошти та видала власний переклад сучасного американського автора і ще й запросила його на Форум для презентації, як це зробила Галина Шиян. Цієї весни я був на книжковому ярмарку у Празі і можу сказати, що наш Форум на порядок випереджає цю подію за масштабами.

Конкуренти? Книжковий Арсенал у Києві для мене подія аналогічна Форуму, я вважаю, що вони вже зрівнялися. Фестиваль Меридіан Черновіц - це поки що досить замкнена тусівка для певних поетів та журналістів, я там ніколи не був і просто не уявляю, що там відбувається.

Форум видавців перетворюється на банальний базар, – брати Капранови

Незважаючи на торішній скандал, цьогоріч відомі письменники і видавців брати Капранови до Львова на Форум видавців приїдуть і презентують свій новий роман «Забудь-річка». Про це Віталій Капранов розповів «Дивись.info».

1389899041_maxresdefault«Цього року ми звузили своє представництво, тобто зменшили кількість. Фактично мінімальними силами до Львова доїдемо. Не хочемо позбавляти львів’ян нашої нової книжки, яка називається «Забудь-річка» і, нам здається, що якраз для львів’ян вона буде дуже цікава», – розповів Віталій. На запитання, що організаторам заходу було б варто зробити, щоб учасникам було більш комфортно, Віталій каже: «Думаю, менше перейматися грошима, а думати про те, що вони можуть більше зробити. Тому що сьогодні, на превеликий жаль, Форум перетворюється на банальний базар, а роль організаторів зводиться до того, щоб ходити і збирати данину, як це колись було на стадіонах у Варшаві чи Києві». Нагадаємо, торік брати Капранови відмовилися від участі у Форуму видавців у Львові. Причина – за паркування їхнього «Жужика» (зелений «Запорожець» першої моделі) на вулиці Коперника організатори виставили рахунок у 4 тисячі гривень.

Заслуга Форуму – в його історії, а не масштабах

Ірина Вікирчак, культурний менеджер:

12195977_10207916452768962_3190522321876302664_nНайбільша заслуга Форуму Видавців не у масштабах, а у його історії. Коли на культурному ландшафті України ще і близько нічого подібного не було, Форум Видавців вже був. Зараз це найбільший український літературний фестиваль з найдовшою історією у Місті Літератури ЮНЕСКО.

Я розумію, що такі великі платформи, відкриті для усіх - дуже потрібні. Без них багато талановитих дебютантів просто не були б почуті. Мабуть, це виправдовує машстабність. Ну і ще - якщо Львів, як місто, витримує таке фестивальне навантаження, то чому ні.

Мені хотілося би бачити більше власне кураторських проекті, з якісними, вузькими концепціями. Літературні фестивалі мають бути, в першу чергу, про літературу, її різні форми, експерименти з нею. Якось ми усі загралися із використанням художнього слова то як зброї, то як інструменту для адресації гострих політичних і соціальних питань. Давайте любити літературу за літературу 🙂

Остап Сливинський,  поет,  перекладач:

13557914_1100394373380002_8137899855684199555_nЯ колись зрозумів одну річ: Форум – це насамперед талісман. Тобто у його випадку не до кінця спрацьовують критерії успішності/неуспішності, принципи конкурентної боротьби тощо. За всі роки існування Форум великою мірою перейшов у сферу ірраціонального: якщо цього (конкретного) року не відбудеться Форум, то це дуже поганий знак. Початок кінця українського книговидання. Тому він і відбувається, часом всупереч всьому, на ентузіазмі. Форум видавців – це 23 роки ентузіазму. Як може подія 23 роки відбуватися на ентузіазмі, в напрузі, часом в непевності – відбудеться/не відбудеться? В цьому ще один доказ якоїсь ірраціональності Форуму.

Він – велика принагідність, яка дуже залежить від людей, які приходять і працюють кожного року: менеджерів, кураторів програм і т.д. З одного боку, добре: з’являються нові люди з новими силами і ідеями, з другого боку, чи має Форум вписану в нього стратегію «сталого розвитку»? Швидше так: він «тримається, бо крутиться» (якщо скористатися слоганом іншої львівської культурної інституції), як породження і природний елемент української «стабільної нестабільності», українського витягання «ріпки». Так що Форум насправді – поза конкуренцією, його й порівнювати наразі тяжко з Книжковим арсеналом чи «Меридіаном» (років через 20, якщо будемо живі і всі ці події далі будуть відбуватися, поговоримо). Він в іншій «метафізичній категорії», як об’єкт любові і паломництва.

Ганна Улюра, літературний критик:

1902829_526473370798021_4050384895438590464_nБуло б дивно, якби я міркувала про Форум з позиції літературного менеджера. Я слабко уявляю собі специфіку організаційної роботи такого штибу – знаю тільки, що це складно і виснажливо. Уникнути в кількаденній насиченій програмі дуже випадкових заходів неможливо. Я такі гротескні події інколи відвідую і люблю таке: це як звістки з паралельних галактик. Я їжджу на Форум як професійний читач.

Для мене в таких масштабних фестивальних подіях важать насамперед презентаційні програми видавництв і кураторські проекти. Отож звертаю увагу на те, що нового видається, і в руслі яких загально культурних тенденцій це нам пропонують читати. Цього року – стабільно – цікавою і насиченою є презентаційна програма видавництв «Люта справа», «Книги-ХХІ» і «ВСЛ», не пропущу. Серед проектів захоплює блок подій, координованих Літцентром. Поезія, перекладена поезія, відео-поезія – нові літературні форми і їхнє обговорення. Галузь, де видатися найскладніше (перекладена поезія), викликає найживіші обговорення. Наголос на «живий». З кураторських проектів цього року для себе відзначила «Літературу проти агресії» Остапа Сливинського. Кілька публічних інтерв’ю, презентацій, дискусій.

Очікую серйозної розмови – і певна, що дочекаюся. Я люблю у форумні дні спостерігати такий собі просторово-часовий парадокс. Ти ж знаєш, що більшість твоїх колег у цей час знаходить тут же. Але за ці дні на маленькому просторі центру Львова ви можете з кимсь навіть не перетнутися. Бо Форум у кожного свій. Ага, по різних галактиках.

Нагадуємо, цьогорічний Форум видавців у Львові триватиме 15-18 вересня.

Підготували Оксана ДУДАР і Олексій ЧУПА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: