У прокуратурі розповіли, чому діти тікають з дому

Тільки нинішнього року в органи поліції від батьків та осіб, які їх заміняють, надійшло 136 таких повідомлень, у тому числі щодо 59 – малолітніх.

Про це повідомили у прокуратурі Львівської області.

Водночас, як засвідчив аналіз, головною причиною залишення дітьми своїх домівок є відсутність батьківського контролю, складні життєві сімейні обставини, а також незабезпечення їх змістовним дозвіллям.

У той же час, за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей передбачена адміністративна відповідальність за ст. 184 КУпАП у виді попередження або накладення штрафу.

Зокрема, у поточному році за вказаними фактами органами поліції на батьків складено вже майже 600 протоколів про адміністративні правопорушення.

Більше того, чинним законодавством передбачена також і кримінальна відповідальність за злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки (ст.166 КК України).

Як наслідок, у цьому році за фактами залишення впродовж тривалого часу дитини без будь-якого нагляду, ухилення від виховання, незабезпечення дитині безпечних умов перебування за місцем проживання чи в іншому місці, невжиття заходів щодо її лікування, безпідставне обмеження в харчуванні, одязі, інших предметах першої необхідності вже зареєстровано та триває досудове розслідування у 13 кримінальних провадженнях стосовно батьків та осіб, які їх заміняють.

Зазначене свідчить про негативну тенденцію до неналежного виконання батьками своїх обов’язків щодо дітей.

Тому, прокуратурою Львівської області взято на контроль діяльність органів поліції, а саме повноту вжитих ними заходів до відновлення порушених прав дітей та притягнення таких батьків чи опікунів до встановленої законодавством відповідальності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: