Боротьба із незаконними вирубками лісу на Львівщині: чи є реальний результат

b1ed72d4_650x410
Фото ілюстративне

У понеділок 12 серпня у сесійній залі Львівської обласної ради відбулося громадське обговорення проблеми незаконних вирубок лісу у регіоні. Таким чином голова Обласної адміністрації Олег Синютка виконав свою обіцянку перевірити стан вирішення питання, яку він дав громадським активістам 100 днів тому.

Обговорення мало формат розширеної наради, на яку прийшли чиновники, правоохоронці та представники громадськості. Олег Синютка, намагаючись продемонструвати готовність боротися із незаконними вирубками, вимагав від підлеглих чиновників і правоохоронців звітів про чіткі результати роботи за минулих три місяці. Саме 100 днів тому на спільній із громадськими активістами нараді очільник області пообіцяв активізувати роботу різних служб для зменшення обсягів незаконних вирубок деревини.

Понеділкова нарада стала, радше, не круглим столом, а саме звітом посадовців про роботу у цій сфері. Почергово до трибуни підходили голова управління лісового господарства Львівської ОДА Анатолій Дейнека, голова «Галсільлісу» Петро Пешко, начальник Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія та Прокурор Львівської області Юрій Квятківський, а також інші посадовці. Вони представили інформацію про свою роботу за 100 звітних днів, хоча ця інформація навряд чи комплексно проілюструвала дійсні масштаби проблеми.

Анатолій Дейнека розповів, що за звітні 100 днів до його управління надійшла інформація про 433 самовільних вирубки. При чому, він запевнив, що у 424 випадках такі факти виявляли самі лісничі, хоча раніше саме цих людей найчастіше звинувачували у покриванні таких дій. Трьох лісничих було усунено від виконання обов’язків, – повідомив посадовець. Також він анонсував запуск електронного обліку деревини, що доступна для вирубки та вирубується.

Петро Пешко розповів про масштабні перевірки на підприємствах «Галсільлісу»: 18 доган було оголошено керівникам підприємств, 45 – лісничим. Найбільш проблемним із них виявилося ДП «Львівський військовий лісокомбінат», Магерівський лісгосп – там виявлено одразу 26 порушень, одне – на 199 кубометрів. Він додав, що найбільш проблемними у плані порушень є саме військові лісгоспи.

Дмитро Загарія говорив уже про більш конкретні показники у боротьбі з незаконними вирубками. Так, за його звітом, до поліції надійшло 364 повідомлення про порушення на місцях вирубок, було відкрито 326 кримінальних проваджень. Хоча із доповіді не було зрозуміло, про який саме період часу йдеться. Очільник обласної поліції нарікав, що завершення справ гальмує у судах – їх розглядають подекуди до півроку. Також він запропонував провести обговорення жорсткості покарань за причетність до незаконних вирубок.

«Найближчого часу керівництву області, правоохоронцям та громадськості треба сідати за стіл, та розглядати питання покарань. Інколи людина наносить збитків на 60 тисяч гривень, але несе лише адміністративну відповідальність», – пояснив Загарія.

Зрештою, на думку керівника обласної поліції, першочерговим питанням для найближчого обговорення має стати проблема неконтрольованості експорту деревини із Львівщини за кордон.

Зрештою, дані про роботу Львівської обласної прокуратури за цим напрямком представив і Юрій Квятківський. Він розповів, що за підзвітний період  цього року його відомство зафіксувало у два рази більше повідомлень про незаконні вирубки, ніж за аналогічний час минулого: 394 звернення, 41 із них – від громадян, 10 – від підприємців. Прокуратура порушила 8 справ за цими зверненнями, 3 із них було передано до суду, до відповідальності було притягнуто 13 осіб. Актуальними залишаються ще 13 проваджень.

ІА «Дивись.Info» попросила прокоментувати результати цього обговорення громадського активіста із ГО «Українська галицька асамблея» Антона Петрівського, який знається на проблемах вирубок і був присутній на зустрічі.

Антон Петрівський

Антон Петрівський

– «Попереднього разу, коли була нарада в Олега Михайловича, прийняли певні рішення, була резюлюція із його боку, звернення до керівників певних відомств, до керівника Управління лісового господарства, до керівника «Галсільлісу». Пройшли три місяці, за які назбиралося теж багато порушень. Тобто, керівники всіх відомств говорять, що були порушення, що люди понесли покарання, що виписувалися штрафи, але ліс надалі продовжували рубати.

Якщо після останньої наради ситуація так само повториться, ми зможемо говорити, що такі зустрічі є імітацією боротьби із незаконними вирубками. Ми бачимо таку картину: усі говорять, що знайдено правопорушення, усі говорять, що є покарані люди та відкриті кримінальні провадження, але вирубки надалі продовжуються. Для чого тоді робити таку неефективну роботу?

Рано говорити про результати цієї наради. Насправді лісова мафія сильно тримається за свої прибутки на лісі. Побороти її можна лише комплексними заходами, спільними зусиллями усіх служб і активістів. Але якщо б влада мала бажання, такі речі вона припинила б. Насправді вона може набагато більше.

Це буде добре, якщо Олег Михайлович звертатиметься до правоохоронців і суддів. Прокурор Квятківський і керівник поліції Загарія говорили, що чимало справ зависли у судах, що вони не працюють так, як повинні працювати. І Синютка пообіцяв, що це питання обговорюватиметься.

Олег Михайлович наголошував на тому, що в нього була зустріч із генпрокурором Юрієм Луценком і що між ними є співпраця та можливість отримання допомоги. Якщо є такий важіль впливу, то Синютка мав би ефективніше використовувати їх. Чому їх не використовують?»

Владі важливо було продемонструвати громадськості, що її вимоги, висловлені три місяці тому, виконуються. І цифри, що їх озвучили посадовці, дійсно вражають. Але вони не дають вповні оцінити масштаби проблеми. По-перше, показники за підзвітний період варто було б комплексно порівняти із показниками за попередній час і з реальними обсягами вирубленої деревини. По-друге, реальні результати про роботу правоохоронців та органів влади можна буде говорити за двох обставин: доведення кримінальних проваджень до кінцевих вироків судів (виправдальних чи обвинувальних) та реальному скороченні кількості незаконно вирубуваної деревини.

Водночас, варто визнати, що влада області та правоохоронці зробили важливий крок вперед: вперше громадськості представлено зведену інформацію про порушення у лісовій галузі та представлено звіт про порушені справи. Це обговорення – поки незначне для повного вирішення проблеми. Але воно є імпульсом для подальшої роботи: Олег Синютка анонсував зустріч із представниками прокуратури, поліції та судів, на якій пообіцяв обговорити причини гальмування розгляду проваджень щодо вирубок. Також він попередив, що 27 вересня у Львівській обласній раді відбудеться обговорення розвитку лісової галузі краю на наступний рік, а у жовтні буде представлено документ із відповідною стратегією.

Відтак громадськості залишається контролювати перебіг цих процесів, аби імпульс переродився на дійсне реформування. Аби звільнені лісничі не поверталися до роботи на посади в інших господарствах. Аби не приховувалися обсяги реальних вирубок. Аби понеділковий «круглий стіл» не став звичайною декларацією.

Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: