На Форумі говорили, якою має бути українська книга на Сході

На Форумі видавців у Львові українські інтелектуали та освітяни розмірковували, якою ж повинна бути українська книга на Сході країни.

Про це ІА Дивись.info повідомив Міжнародний фонд «Відродження».

Під час дискусії «Нова книга для Сходу України» у межах 23-го Форуму видавців своїми думками поділилися президент Форуму Олександра Коваль, публіцистка Оксана Забужко, виконавчий директор МФ «Відродження» Євген Бистрицький, Лілія Гриневич та ін.

«Політична нація виростає тоді, коли всі її громадяни читали одні й ті ж книги», - таку думку висловила Олександра Коваль. Однією з перших розмірковувала Оксана Забужко, яка й відразу «задала тон» обговоренню: «Вона просто повинна бути!».

Також письменниця зауважила, що перші три книжки, за якими читач на Сході формуватиме враження про українську літературу в цілому, мають бути якісні.
Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький поділився із присутніми спостереженнями, що Львів, Західна Україна завжди прагнули гуманітарної книги, власне й сам Форум Видавців є дуже гуманітарним, бракує книг науково-популярного характеру. Євген Костянтинович підкреслив, що важливо зрозуміти, якої книги потребує Дніпро, Запоріжжя, Харків.
Однак, книга також потребує не лише можливостей видавництва, але й належної мережі поширення, книжкових майданчиків – книгарннь, бібліотек нового рівня, одним з таких майданчиків мала б стати школа. Олександр Афонін (Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів) зазначив, що «у нас багато людей, імена яких знають. Під цими іменами мають з'являтися книжки, тоненькі, які можна роздавати в школі». Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич торкнулася питання електронних книг, зазначивши, що книга у паперовому формати – «це святе», проте варто працювати й над розвитком електронної книги.
Публічне обговорення вкотре підкреслили необхідність добре продуманої діяльності на культурному терені на Сході України. Євген Бистрицький зазначив, що нова книга для Сходу України – це передовсім волонтерська діяльність, яка повинна не шляхом примусу, а пасіонарно поширювати книгу і культуру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: