Україна має найгірші в Європі показники щодо лікування туберкульозу

Україна має найгірші в Європі показники щодо лікування туберкульозу.

 
Як це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров’я.

 

Виліковуються лише 71% нових випадків та 38,6% випадків мультирезистентного туберкульозу (МРТБ). За оціночними даними експертів ВООЗ, у 2015 році близько 23% хворих на ТБ в Україні взагалі не було виявлено. Поширеність всіх форм активного ТБ у 2015 році склала майже 85 осіб на кожні 100 тисяч населення.
Українські експерти вважають, що хворих із закритою формою туберкульозу слід лікувати вдома. Це сприятиме прихильності хворих до лікування, що допоможе зменшити поширеність хвороби. Саме таку, зручнішу для хворих допомогу, називають пацієнт-орієнтованим підходом. У МОЗ зазначили, що необхідність переходу до комплексних, орієнтованих на пацієнта систем амбулаторної протитуберкульозної допомоги виникає у зв’язку з критичною ситуацією, що склалася в Україні та у всьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії з розповсюдженням мультирезистентного туберкульозу (МРТБ). «У нашій державі це перейшло у справжню катастрофу – ми входимо до п’ятірки країн світу з найважчим тягарем МРТБ», - констатували в міністерстві.
Госпіталізація людей, які цього не потребують, є з одного боку марною тратою фінансових та людських ресурсів, а з іншого може негативно позначитися на роботі або соціальному житті хворого та його родини. За даними експертів, скорочення часу перебування хворих у стаціонарах хоча б на 1 день протягом року може зекономити Україні щонайменше 50 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: