Львів – перший в Україні за кількістю проектів у рамках бюджету участі

fcdfca95857834de98f50ca76de8b0b3_l

Кілька днів тому у Львові завершили прийом заявок на участь у громадському бюджеті Львова.

Кілька днів тому у Львові завершили прийом заявок на участь у громадському бюджеті Львова, про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Загалом зареєстровано 265 проектів від мешканців на загальну суму 57 млн 706 тис грн. Серед них 163 малих та 102 – великих, найбільша кількість – 70 – у напрямку молоді.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив керівник міського управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський.

За його словами, за результатами збору пропозицій Львів – перший в Україні, зважаючи на кількість поданих проектів та суму на їх реалізацію. «Конкурс відбувся найкраще в Україні. Ми маємо найбільше поданих проектів і найбільшу суму, на яку їх подано. Окрім того, у нас є щонайменше 10 тисяч зібраних підписів, тобто близько 10 тисяч львів’ян взяли участь у конкурсі або як автори, або як люди, що їх підтримували. Маємо доволі велике поширення у Львові. Відтак, буде й серйозна боротьба. Особливо важкою вона буде між великими проектами: ми можемо профінансувати їх лише на 6 мільйонів гривень, водночас подано десь на 30 мільйонів гривень. За малими проектами зможемо підтримати більше, однак між районами міста також буде серйозна конкуренція», – відзначив він.

Станом на зараз, проекти відсортували, наступним етапом буде їх розгляд виконавчими органами міськради.

Як пояснив начальник міського відділу громадського партнерства Орест Файфурка, впродовж 21 дня профільне управління повинне подати висновок щодо правильності складення кошторису та можливості реалізації протягом року. Якщо ж будуть зауваження, то міські посадовці контактуватимуть із автором, аби внести відповідні правки. У разі неможливості погодження правок та подальшої реалізації проекту, його розглядатиме профільна депутатська комісія, яка й винесе остаточний вердикт.

«Таким чином, ми намагаємось бути максимально лояльними до авторів», – зазначив посадовець. Далі, з 1 до 15 листопада, триватиме голосування, результати якого відображатимуть он-лайн. Зробити свій вибір можна буде на сайтах lviv.pb.org.ua або ж www.gb.city-adm.lviv.ua через BankID або ж у ЦНАПі. Кожен мешканець може проголосувати за 1 великий та 1 малий проект. Переможців оберуть до 1 грудня. Їхня кількість залежатиме від вартості вибраних проектів.

Як наголосив в.о. начальника міського управління ІТ Іван Коржов, процес збору пропозицій у Львові був досить інноваційним – при чому, не лише для, власне, міста, а для України в цілому.

«Зокрема, ми є першими в Україні, хто повністю відмовився від паперового голосування за проекти: навіть якщо ви будете робити вибір у ЦНАПі, голосування однаково буде електронним. Тобто, коли ви приходите у ЦНАП із паспортом і хочете проголосувати за проект, то отримуєте логін і пароль, за допомогою яких можете це зробити. У разі ж, якщо ви не зможете скористатись комп’ютером самостійно, то отримаєте допомогу від працівника ЦНАПу – де натиснути, де прочитати про проект детальніше тощо», – розповів він.

Окрім того, за словами посадовця, Львів є,  ймовірно, єдиним містом, яке отримало на розгляд не лише інфраструктурні проекти, а й такі, які стосуються інновацій і розвитку.

«Наприклад, ми маємо проект щодо аналізу пасажиропотоків у транспорті – щоб зрозуміти, які гілки є більш завантаженими, і де нам потрібно дати більше автобусів. Чи відкриття інноваційних хабів», – додав Коржов.

Серед інших оригінальних проектів – зупинка транспорту із сонячними батареями, громадський простір на Рясне-2, створення коворкінгу для громадськості й творчих людей, облагородження озера на вул. Панча, відновлення літньої сцени в Шевченківському районі, ревіталізація Стрийського парку тощо. Загалом найбільше проектів подали у Шевченківському – 38 – та Сихівському – 33 – районах міста.

Нагадаємо, відповідне положення про громадський бюджет (або бюджет участі чи партисипативний бюджет) було затверджене на сесії міської ради у червні цього року. Львів матиме найбільший громадський бюджет серед міст України – щонайменше 16 мільйонів гривень.

Подавати свої проекти на конкурс могли громадяни, яким виповнилось 16 років, однак не лише львів’яни, а й люди, які тут працюють або навчаються, мають нерухомість чи народилися у Львові. Зокрема, до розгляду приймали проекти двох видів: малі – районного значення, вартістю від 20 до 200 тисяч гривень, та великі – міського значення, вартістю від 200 тисяч гривень до 3 мільйонів гривень. Впродовж року одна людина могла подати максимум 2 проекти – один великий та один малий. Пропозиції-переможці втілюватимуть в життя уже наступного року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: