Мораторій на вирубку хворої деревини може призвести до біологічної катастрофи, - робоча група ЛОР

vsyhannia-1

Масове висихання соснових насаджень на Львівщині стало основною темою виїзду спеціальної депутатської  комісії Львівської обласної ради на лісові території, уражені недугою.

Майже 2 тисячі гектарів соснових насаджень в області пошкоджені шкідником – вершинним короїдом. Науковці констатують, така проблема існує  не лише на Львівщині. «Біологічна пожежа», як кажуть лісівники, прогресує в Житомирській, Київській, Волинській та Рівненській областях. Вона спричинена зміною клімату на території України.

«Ми маємо глобальне потепління, це глобальне потепління змінює різко температурний режим і змінює гідрологічний режим. І тут, свою вже роль виконують фітозахворювання і шкідники», -  каже науковець-біолог Григорій Криницький.

deineka-1

Комісія інспектувала лісові господарства Бузького району. Там, скаржаться лісівники,  цього року висохло близько 400 гектарів соснового лісу. Хворі дерева видно здалеку. Хвоя на них пожовтіла, кора опадає.

Коли уражену шкідником деревину вчасно не прибрати, лісова епідемія поширюється з геометричною прогресією, констатують фахівці. Мовляв, в пошкоджених стовбурах комахи плодяться і перекидаються на здорові дерева. Єдиний оптимальний спосіб боротьби з поширенням лісової епідемії – вчасна вирубка хворої деревини та засадження на її місці здорових саджанців. Однак, на заваді  - бюрократичні перепони. Аби отримати всі дозволи на санітарну чистку лісу, потрібно щонайменше три місяці. Більше того, існують ще так звані ліміти на вирубку.

girniak-kora

«Це абсолютно корупційна річ. Коли ще  треба на об’єкти природно -заповідного фонду отримувати ліміти в Міністерстві охорони природи. Ці речі кардинально треба міняти . Бо до тих пір, поки бюрократи розглядають дозволити вирубку чи не дозволити, доцільно чи не доцільно рубати -  сотні гектарів лісів всихають і ми маємо, як кажуть лісівники, «біологічну пожежу», - зазначає начальник Львівського управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека.

Втрати лісового фонду - це лише один бік медалі. Інший – серйозні недонадходження до бюджетів.   Деревина, яка тільки-но почала всихати це ще ділова деревина . За  півтора-три  місяці –це дрова– констатують лісівники.

komisija-vsi

Науковці з Лісотехнічного університету наголошують, потрібно брати на озброєння польський досвід. Мовляв, там прийняття рішення про вирубку хворої деревини лісівниками приймається миттєво. Кажуть, що йдуть «попереду шкідників, а не позаду» їх.

«Коли ми були на спільній конференції в Києві і полякам задали питання, як вони боряться з ураженою деревиною? Вони сказали : «Вчасно рубаємо», - розповідає доцент кафедри лісівництва Львівського лісотехнічного університету Володимир Крамарець.

koroid

На відміну від Польщі, у наших лісівників наразі зв’язані руки. Більше того, на рівні області є ініціативи щодо повного мораторію на вирубку деревини: як здорової так і хворої. Це питання, зокрема, має розглядатися 27 вересня  на сесії Львівської обласної ради.

«27 вересня на сесії Львівської обласної ради буде слухатися лісове питання -  про мораторій на вирубку,  ми відповідно створили робочу групу, провели вже 5 засідань. Маємо вже друге виїзне засідання.  Ми були на Маківці, бачили там проблему всихання лісів, зараз ми бачимо проблему тут, де ліси є хворі. Ми побачили, що питання мораторію – є питанням популістичним. Проблема лісової галузі у тому, що громадськість не мала достовірної інформації. І от наше завдання – тепер прийняти правильне рішення щодо подальшого розвитку лісової галузі», - зазначив заступник голови ЛОР та  керівник робочої групи з інспекції лісів  Володимир Гірняк.

Він також запевнив, що депутати Львівської облради, при потребі, звертатимуться  до Кабміну та Верховної Ради України аби врегулювати ситуацію із бюрократичними перепонами в лісовій галузі Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: