«Волинь» і українсько-польські стосунки. У Польщі презентують фільм про трагедію

7 жовтня на екранах польських кінотеатрів з'явиться «Волинь» - новий фільм Войцеха Шмаржовського. Волинська трагедія, довкола якої будується сюжет фільму, впливає на стосунк між Україною та Польщею донині, і навіть - як ніколи до цього потужно.

Своїми очікуваннями від прем'єри поділився зі слухачами Польського радіо Славомир Дембський, директор Польського Інституту Міжнародних Справ.

На його думку до цього часу уникнення гострих дискусій довкола Волинської трагедії відкладалося завдяки «загальному стратегічному концепту».

- Говорилося, що українці, мовляв, не доросли ще. У них ще формується історична свідомість. Казали, що це не на часі. В цьому ставленні до нашх сусідів було щось протекційне, - сказав Славомир Дембський.

Як підкреслив гість студії, на стосунки з Україною Польща повинна дивитися не з тактичних позицій, а зі стратегічних, і протиставити між собою два погляди на спільну українсько-польську історію.

– Правда допоможе розібратися, - зазначив він.

Він також дуже чітко висловив свій погляд на польську східну політику. За його словами в довгій перспективі метою є "ситуація, коли східний польський кордон не буде кордоном двох різних систем розвитку суспільства".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: