ВР ухвалила рекомендації щодо покращення транскордонного співробітництва з країнами ЄС

14408069_1199248433447572_943895483_o
Нардеп Оксана Юринець. Фото ІА Дивись.info

Верховна Рада ухвалила постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України».

Верховна Рада ухвалила постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України», пише УНІАН.

За відповідний документ (№ 5090) проголосував 231 народний депутат із 333-х, зареєстрованих в сесійній залі. При цьому голосування відбувалося близько десяти разів, оскільки в сесійній залі не було необхідних 226 голосів для ухвалення рішень.

Постановою рекомендовано Кабінету міністрів України, зокрема, прискорити укладення Угод про фінансування програм прикордонного співробітництва «Польща - Україна - Білорусь», «Угорщина - Словаччина - Румунія –Україна», «Румунія - Україна» та «Басейн Чорного моря», а також провести консультації з Європейською комісією щодо розширення кола джерел і збільшення обсягів фінансування транскордонних проектів Європейським інструментом сусідства і тіснішого залучення України до реалізації Дунайської транснаціональної програми та інших, що фінансуються структурними фондами ЄC.

Крім того, пропонується забезпечити пріоритетність розгляду та узгодження необхідних рішень щодо ухвалення і спільної реалізації проектів транскордонного співробітництва на двосторонній основі, зокрема українсько-румунською Спільною президентською комісією, українсько-польською Міжурядовою координаційною радою з питань міжрегіонального співробітництва і міжурядовими комісіями з питань економічного, промислового, наукового і технічного співробітництва, та виробити механізм реалізації прийнятих рішень.

Уряду рекомендовано вжити необхідних заходів щодо укладення угод з межуючими країнами – членами ЄС про організацію спільного контролю і про співробітництво під час здійснення контролю осіб, товарів і транспортних засобів на міжнародних пунктах пропуску та розробити проекти законодавчих актів щодо скорочення переліку і спрощення процедур митного оформлення, здійснення контролю осіб, товарів і транспортних засобів з метою усунення перешкод для здійснення проектів транскордонного співробітництва та ефективного використання ресурсів і засобів, які надходять в Україну за цими проектами.

Також уряду рекомендовано визначити можливості реалізації транскордонних проектів з видобування, постачання, використання і збереження енергоресурсів та енергії, зокрема за ІІ пріоритетом Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Пропонується і узгодити пріоритетність та можливості фінансування відповідними структурами ЄС та національного співфінансування реконструкції діючих і створення нових міжнародних пунктів пропуску, їх належного облаштування та відповідної підготовки персоналу. Йдеться про те, щоб вжити необхідних заходів щодо завершення будівництва української частини міжнародних пунктів пропуску Дяківці (Україна) – Раковець (Румунія) і Красноїльськ (Україна) – Вікову де Сус (Румунія) та будівництва нових міжнародних пунктів пропуску, зокрема на українсько-польській ділянці державного кордону: Лопушанка (Україна, Львівська область) - Міхновець (Польща, Підкарпатське воєводство), та місцевого пункту пропуску на напрямку Познань (Україна, Рівненська область) – Дзержинськ (Білорусь, Гомельська область), а також будівництва під’їзних шляхів до пункту пропуску Брониця (Україна) – Унгурь (Молдова) та ремонту під’їзних шляхів до існуючих та запланованих міжнародних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

Крім того, йдеться про необхідність відновлення міжнародного залізничного сполучення Загуж (Польща) – Хирів (Україна) з продовженням вузькоколійного маршруту в напрямку Нижанковичі (Україна) – Перемишль (Польща); будівництва додаткових піших і велосипедних пунктів пропуску на українсько-польській ділянці кордону (на ділянці українсько-польського кордону протяжністю 160 км, між пунктами пропуску Угринів-Долгобичув та Шегині-Медика відсутні піші і велосипедні пункти пропуску); будівництва пункту місцевого пропуску на напрямку Палло (Україна, Закарпатська область) - Матєвці (Словацька Республіка, Кошицький край); будівництва залізничного пропускного пункту Ужгород (Україна, Закарпатська область) - Матєвці (Словацька Республіка, Кошицький край).

Парламенту рекомендовано внести зміни до чинного законодавства України щодо належної координації та створення механізму надання державної підтримки проектам транскордонного співробітництва та міжнародної технічної допомоги, які відібрані для фінансування коштом ЄС, у вигляді необхідного співфінансування їх реалізації (повного або часткового).

Нагадаємо, що нещодавно у Трускавці відбувався відповідний форум місцевого розвитку, де говорили про транскордонну співпрацю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: