Росія повторить грузинський «успіх»? Прогноз від польських ЗМІ

Інформація про перемир'я в Україні та Сирії вказує на те, що Росія намагається перебороти міжнародну ізоляцію, в якій вона опинилася після анексії Криму.

Одним із важливих та правдоподібних варіантів є спроба повторити сценарій, який зробив дозволив втримати військовий успіх у Грузії без великих фінансових та дипломатичних жертв. В подальшому це може бути сприйняте як слабкість Заходу та підштовхнути Москву до подальшої агресії, - пише польське видання Defence24.

Останнім часом трапилося кілька важливих подій, які можуть відкрити Росії дорогу до виходу з міжнародної ізоляції. Після досягнення домовленостей про перемир'я в Сирії робляться спроби створити спільний координаційний центр, аби війська США могли ефективно співпрацювати зі збройними силами РФ у боротьбі із терористичними угрупуваннями. Цей процес реалізується попри скептицизм військових очільників США та Пентагону. Одночасно нова спроба перемир'я почалася і в Україні.

Ця діяльність Москви в Сирії та Україні може бути використана в цілях пропаганди, як демонстрація здатності співпрацювати із державами Заходу для розв'язання міжнародних конфліктів. Це в свою чергу може бути використане як інструмент для послаблення консенсусу держав ЄС, що від 2014 року дозволяє діяти болісним для російської сторони економічним санкціям.

Ще кілька тижнів тому озвучувалися побоювання, що на Донбасі відновляться повноцінні бойові дії, але зараз кількість зіткнень набагато менша, що не означає, втім, повного затишшя. Дедалі більше ознак вказують на те, що на певний час протистояння затихне. Здається, що припинення бойових дій, але за умови присутності в Україні загонів сепаратистів, керованих і підтримуваних з Росії, є умовою, яка може дозволити скасувати різного роду санкції, накладені на Москву.

Варто зазначити, що «деескалація» - це постулат, який часто озвучує шеф німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмайєр, який є прихильником поступової відміни санкцій проти РФ. Діяльність в цьому напрямку буде для проросійських політиків Франції та Німеччини в таких умовах значно легшою, якщо навіть проросійські сили не залишать Донбас, а хоча би перестануть стріляти.

Така ситуація може створити для Заходу враження поступок Москви, і не є таємницею, що за співпрацю із Росією виступають не тільки радикали типу Марі Ле Пен, але також політики, яким належть влада в Італії та Словаччині.

В той же час ЄС бореться з міграційною кризою і високою імовірністю терористичних атак. Російські експерти наполягають на тому, що Захід повинен співпрацювати із Росією в справі боротьби з тероризмом, в той же час віддаючи під її владу весь пострадянський простір.

Цілям Москви може також сприяти і ситуація політична в США та Західній Європі. На виборах в США одним із головних кандидатів є проросійський Дональд Трамп. Його вибір кандидатом від республіканців уже привів до перегляду фундаменту трансатлантичної політичної архітектури і потенційно може послабити тверду лінію поведінки стосовно Москви.

Вибори відбудуться також у Франції та Німеччині, в обох цих державах на владу претендують сили більш чи менш проросійські. Це все разом збільшує вірогідність повторення - щоправда, у зміненій формі - сценарію повернення Росії на міжнародну арену, який відбувся після війни в Грузії 2008 року.

Саме тому особливе значення має підтримка для України, яка - беручи до уваги умови, в яких вона опинилася - доволі ефективно протидіє російській агресії. Київ попри те відсутність поставок летальної зброї та фактичної ізоляції військової авіації, зумів відновити контроль над значною частиною окупованих територій та змусити Росію застосувати регулярну армію, що тільки посилило реакцію міжнародної спільноти. Тому після можливого «замороження» конфлікту Захід повинен надалі збільшувати підтримку України, яка є важливим (і часто - недооціненим) елементом політики протистояння агресії Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: