Україна вже 300 днів не купує природний газ у «Газпрому»

Україна вже протягом 300 днів не купує природний газ у російського газового монополіста компанії «Газпром».

Про це свідчать дані, опубліковані на сайті оператора газотранспортної системи України компанії «Укртрансгаз», передає УНІАН.

«300 днів не імпортуємо газ з Росії», - зазначено на спеціальному лічильнику компанії, який був запущений з листопада 2015 року, тобто з того моменту, як Україна перестала купувати «блакитне паливо» у «Газпрому».

Як повідомлялося, Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу у «Газпрому». В цілому за 2015 рік наша країна подвоїла імпорт природного газу з Європи порівняно з 2014 роком - до 10,3 млрд куб. м, при цьому скоротивши в 2,3 рази закупівлю вуглеводнів з Російської Федерації.

Також за даними Державної служби статистики, в 2015 році Україна імпортувала 16,4 млрд куб. м газу, що на 15,8% менше, ніж у 2014 році.

У зв`язку із завершенням опалювального сезону Україна з 7 квітня почала поповнювати обсяги «блакитного палива» в підземних сховищах. 21 липня 2016 року глава компанії-оператора газотранспортної системи «Укртрансгаз» Ігор Прокопів повідомив, що Україна має намір у серпні-вересні закачати в сховища в цілому близько 3,3-3,4 млрд куб. м газу і до опалювального сезону довести запас палива до 14-14,5 млрд куб. м.

На початку вересня 2016 року Кабінет міністрів України доручив «Нафтогазу України» скласти і затвердити новий графік закачування природного газу в українські підземні сховища, відповідно до якого запаси газу на 1 листопада 2016 року мають становити 17 млрд кубометрів, а не 14,4-14,5 млрд кубометрів. На підтримку ідеї про створення запасу в 17 млрд куб. метрів також виступав міністр енергетики Ігор Насалик, який відкинув необхідність обов`язкової закупівлі додаткового обсягу газу у «Газпрому».

21 вересня заступник голови правління «Нафтогазу» Сергій Коновець заявив, що Україна не зможе накопичити 17 млрд куб. метрів природного газу до початку опалювального сезону 2016-2017 років без закупівлі додаткової кількості палива у «Газпрому».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: