Картини найдорожчого художника України нарешті у Львові

8cfa18bdcc43c569570b4ba5ed1b4b93-e454f771da0b434ad645fa21d6a573fb
Анатолій Криволап / wz.lviv.ua

У Національному музеї у Львові презентували роботи одного із найуспішніших сучасних українських митців Анатолія Криволапа. Це перша персональна виставка художника на теренах Західної України і у Львові зокрема, та вона вже встигла викликати ажіотаж – сотні охочих прийшли подивитись на картини відомого митця у день відкриття.

Ідея проекту належить Юрію Комелькову – колекціонеру, власнику київської галереї «Триптих», керівнику інтернет-платформи Cultprostir.ua. Куратор виставки – внук митця, Олексій Криволап.

Роботи Анатолія Криволапа виставлялись у галереях України, Німеччини та Франції, а окремі полотна – на престижних аукціонах у Лондоні та Нью-Йорку, встановивши рекордну суму серед творів українського живопису. Так, картина «Кінь. Вечір» пішла з молотка за 186 200 доларів США і принесла Криволапу славу найдорожчого українського художника сучасності.

«Кінь.Вечір» / wz.lviv.ua

«Кінь.Вечір» / wz.lviv.ua

Кожен, хто бачить картини Криволапа, одразу вловлює основні елементи авторського художнього стилю –  яскраві фарби, масштабні полотна, особлива фактурність, які не сплутати ні з ким іншим. Митцям властиво  шукати власну мову, і Криволап робив це з дитинства. Мистецтвознавець Леся Авраменко говорить про те, що дитяче затинання художника спричинило виплеск емоцій і думок за допомогою кольору і фарби.

Важливе місце у творчості Анатолія Криволапа займає причетність до мистецького угруповання «Живописний заповідник», ідеологом якого був Тіберій Сільваші. Цей рух художників декларував необхідність виходу за межі соцреалістичної картини. Для них живопис – ритуал, акт священнодійства. Через насильницький розрив мистецької тяглості у 30-х роках ХХ століття, художники «Живописного заповідника» намагалися відновити втрачений зв’язок з модернізмом і прагнули повернути авангард у музеї.

Творча траєкторія Анатолія Криволапа починалася з академічних студій, київської школи, реалістичного живопису перевтілилася в абстракцію, яку він пережив внутрішньо дуже глибоко, щоб згодом спричинитися до мінімалістичного поетичного українського нового пейзажу, виплеснутись назовні в експресивні живописні полотна. Таке експресивне малярство – щире, відкрите в своїй основі. За словами Любомира Медведя, професора і академіка Академії мистецтв України,  Криволап знає, що можна зробити з фарбою, у нього фарба жива. Ми спостерігаємо абсолютне звільнення живопису, вивільнення кольору. Така гра з фарбами, з граничністю зіткнення кольорів, яка подекуди є навіть агресивною, в чомусь нагадує відомі роботи Марка Ротко. Але полотна Криволапа відрізняються підкресленою пейзажністю – присутній горизонт, є поділ на землю і небо.

Криволап цікавиться і структурованістю зображуваного, серйозно займається просторовою організацією полотен. Як зазначають музейники, митець досить прискіпливо ставиться до розміщення своїх творів в експозиціях, чітко вибудовує свою палітру кольорів. Ось і цього разу трапилось так, що кілька творів були вимушені повернутися зі Львова до Києва. Однак, є і хороша новина – відтепер музей має в своїй колекції твір Анатолія Криволапа «Вечірні рефлекси» (2014), який згодом займе місце в постійній експозиції. Виставка робіт художника триватиме до 17 жовтня.

Настя СИДЬКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: