Фільм «Волинь»: Заклик до порозуміння чи школа ненависті?

maxresdefault-18

На 7 жовтня 2016 року у Польщі запланована прем’єра фільму Войцєха Смажовського «Волинь». Ще не вийшовши у масовий прокат фільм зажив скандальної слави.

На 7 жовтня 2016 року у Польщі запланована прем’єра фільму Войцєха Смажовського «Волинь». Ще не вийшовши у масовий прокат фільм зажив скандальної слави.

Створений за мотивами повісті Станіслава Сроковського «Ненависть», він у голлівудських традиціях показує історію кохання польки та українця на тлі трагічних подій на Волині в роки Другої світової війни. Сам режисер говорить, що фільм спричинить дискусії, які сприятимуть поєднанню українців та поляків.

«Я би хотів, щоб цей фільм давав емоції. Щоб він зворушив та схвилював. Провокувати він також буде. Для мене важливим є те, аби це була історія про кохання у нелюдяні часи. Кохання понад поділами. Тоді, може, цей фільм буде місточком, а не муром. Фільм буде важким для сприйняття, але він необхідний. Особливо зараз», -  заявив Смажовський.

Водночас режисер дав зрозуміти, як він сам бачить «поєднання». «Для мене будь-яке поєднання має сенс, якщо теми не замітають під килим. Поєднання це коли хтось вибачиться, хто щось назве своїм іменем, якщо прозвучать відповідні слова. Тоді можемо говорити, що наступає поєднання», - заявив Войцєх Смажовський. Нещодавно призначений Надзвичайним і Повноважним Послом Республіка Польща в Україні посол Ян Пєкло вважає що фільм не зашкодить двостороннім стосункам.

«Слід пам'ятати, що це не документальний, а художній фільм. Це є артистичним сприйняттям тих подій автором сценарію і режисером фільму. Цей фільм не є якимось історичним документом. Зараз діє комісія істориків, яка працює над документами, що стосуються Волинської різанини. Ймовірно, незабаром будуть якісь спільні напрацювання, які наближують картину того, що тоді діялося. Це буде зроблено професійно і фахово, не так, як це подається в художніх фільмах. Дійсно, можна очікувати, що цей фільм викличе певні емоції. Але я не думаю, що це буде тривалим явищем, і він призведе до якогось загострення в українсько-польських відносинах», - заявив Посол.

Натомість голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович вважає інакше. «Я мав можливість ознайомитися зі сценарієм - він надзвичайно тенденційний, але разом з тим знаю, що режисер доволі  талановитий. Я думаю, це лише подвоює загрозу того, що цей фільм може  спричинити нову хвилю антиукраїнських настроїв у Польщі, які і так є на доволі високому рівні. І думаю, що марним є сподівання, що цей фільм якимось  чином розрядить атмосферу чи сприятиме якомусь діалогу. Я б звичайно хотів помилятися, але сценарій свідчить про те, що радше він зафіксує певні міфи і  стереотипи про українців, і таким чином досить сильно зіграє на шкоду польсько-українському порозумінню», - каже Володимир В’ятрович.

На його думку найкращою відповіддю було б, якби Україна спромоглася зробити власний фільм про події на Волині, в якому провести реконструкцію тих міфів, які лягли в основу польського фільму. «Я сумніваюся, що це станеться  найближчим часом, але можливо це спонукатиме задуматися над потребою  такого роду історичного кіно», - вважає історик. Україна принаймні могла б випускати українську літературу.

«Нам треба достатньо багато літератури випускати на цю тему. Я в середині жовтня буду презентувати свою книжку, «За лаштунками Волині-43. Невідома польсько-українська війна», яка стосується якраз цієї проблематики – як подій Другої світової війни так і теперішніх дискусій навколо цього. Сподіваюся, що вона виконає, бодай до певної міри якусь просвітницьку функцію. Хоча розумію, що будь-якій, навіть найкращій книжці, дуже важко тягатися аудиторією з фільмом», - каже Володимир В’ятрович. У 2013 році у Польщі вийшла його книжка «Друга польсько-українська війна. 1942-1947». «Була гаряча дискусія навколо цієї   книжки. Більшість польських істориків критично сприйняли її, хоча чесно кажучи ця критика була неаргументованою. Більше того, з часу виходу цієї книжки я досі не дочекався якоїсь публічної дискусії з її критиками. Одним з моїх візаві у Польщі є професор Гжегош Мотика і я вже тривалий час намагаюся зустрітися з ним у публічній дискусії навколо тих і чи інших положень моєї книги та його літератури. На жаль поки що такої дискусії не відбулося», - підсумував науковець.

Тим часом, попри очікування експертів та критиків, художній фільм «Волинь»  не здобув головної нагороди на найвпливовішому польському кінофестивалі у Гдині. Натомість президент польського національного телебачення (TVP) Польщі Яцек Курський заявив, що він нагороджує «геніальний»  фільм  спеціальною нагородою TVP і премією в 100 тисяч злотих.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: