Суд став на бік лісівників, бо митники неправильно зважили деревину

Хмельницький окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Закарпатської митниці ДФС щодо затримки на станції перетину кордону Чоп чотирьох залізничних вагонів з паливними дровами державного підприємства «Славутське лісове господарство».

Про це повідомляє Державне агентство лісових ресурсів.

Як зазначається в постанові суду, затримання вагонів Закарпатською митницею було вчинено, зокрема на підставі розпорядження голови Закарпатської ОДА від 13.05.2016 р. № 236 про заборону експорту деревини паливної у Закарпатській області довжиною більше одного метра.

Однак суд врахував той факт, що вказане розпорядження, згідно з іншим розпорядженням від 18.08.2016 р. № 400, визнано таким, що втратило чинність.

Варто зазначити, що Закарпатська митниця ДФС почала проводити зважування деревини з метою встановлення невідповідності фактичної ваги товару зазначеній в товаросупровідних документах.

Проте зважування відбувалося з порушеннями і вимірювалося в тоннах. Як відомо, відповідно до стандартів, відвантаження паливної деревини здійснюється в щільних метрах кубічних, про що вказано і у вантажно-митних деклараціях.

Необхідно взяти до уваги і той факт, що деревина на момент початку зважування вже більше 60 днів знаходилася в напіврозвантажених вагонах при середній температурі повітря +25º С під відкритим небом, внаслідок чого деревина всохла, а її вага зменшилась.

Також у рішенні суду зазначається, що за результатами митного огляду, за участю представників Закарпатської торгово-промислової палати, встановлено відповідність лісоматеріалів вимогам дров по ГОСТ 3243-88, код УКТ ЗЕД 4401 «деревина паливна».

Таким чином, позовні вимоги щодо визнання протиправною бездіяльність Закарпатської митниці ДФС було задоволено.

Зазначимо, що на сьогодні у різних областях України тривають суди щодо відповідних позовів від інших лісгоспів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: