У Львові вшосте пройшли Дні європейської спадщини

dsc1244-e5a67415c9d65132731fa92636608a11

Понад 1000 львів’ян та гостей міста мало змогу на цих вихідних долучитись до авторських екскурсій від дослідників зелених просторів Львова.

Експериментальна і нова тема для Днів у Львові виправдала всі очікування. Сади і парки Львова лише частково входять в туристичні маршрути містом і тому учасники екскурсій вперше мали нагоду настільки детально ознайомитись з історією зелених насаджень міста.

«Коли ми говоримо про міську спадщину, то часто забуваємо, що місто - це не лише будівлі і вулиці, а й зелені простори, які є не менш характерними елементами міст і можуть розповісти багато цікавих деталей із побуту мешканців. Львів, який у 1910 році був найбільш зеленим містом цілої Австро-Угорської монархії, дійсно має багато унікальних зразків зеленої спадщини, про які ми на жаль не так багато знаємо», - зазначають організатори заходу.

Незважаючи на те, що було передбачено близько 800 місць, понад 1000 осіб відвідали заходи в рамках Днів цього року. На прогулянках від Олександра Завадовича по парку «Знесіння», Лева Міклюша по парку культури, Ігоря Жука по парку Івана Франка, Тетяни Казанцевої про камерне озеленення будівель, Володимира Балябаса про колишній будинок військових інвалідів, розповіді Юрія Смірнова в каплиці на вул. Винниченка, 30, розповідь від Романа Могитича про історію Високого замку у Львові та Олександра Арістрархова на прогулянці нещодавно відреставрованим стареньким львівським трамваєм «Gotha T59Е» було втричі більше людей ніж очікувалось. Деякі з цих погулянок проводились вперше і це безперечно є успіхом.

Експериментальним і досить успішним заходом були ігри «Тротуарні історії Львова» та «Велемент», розроблені GIZ спільно з німецькими експертами. Фотозвіт з заходу можна знайти в соцмережах за хештегом #EHDsLviv. Квест від управління охорони історичного середовища і наших колег з Ужгорода пройшли досить успішно. Успішно відбулись також дві велопрогулянки, одна від Ореста Олеськіва «Велопрогулянка зеленим коридором, що з’єднує Брюховицький і Винниківський ліси» та від Марії Петришин, співзасновника «Військо львівське на роверах», вело-круїз протяжністю близько 30 км. в с. Підберізці «Знайомство з розписами Модеста Сосенка».

Окремо хотіли б виділити панельну дискусію «Історичні сади і парки: проблеми реконструкції» та публічне обговорення «Сучасні виклики озеленення міста», які на 16:00 в суботу і неділю зібрали зацікавлених як в історії львівських парків, так і активістів, які займаються сучасними викликами озеленення міста.

Окрім заходів з обмеженою кількістю місць та попередньою реєстрацією, у програмі було одинадцять заходів з вільним входом, серед яких лекції Сергія Леонова про Арнольда Рерінга, лекція Володимира Дідика про Стрийський парк, показ фото львівських парків з сімейного архіву від Ірини Котлобулатової, розповідь Володимира Кучерявого, найстарішого живого дослідника львівських парків, автора книги «Сади і парки Львова», а також прогулянки по саду музею Івана Франка та прогулянка «Дерева-екзоти Стрийського парку» з дендрологом Галиною Лукащук.

В рамках Днів європейської спадщини цього року також змонтовано три виставки: виставка «Арнольд Рерінг – мистецтво і природа в урбаністичному розвитку Львова», що розташована на площі Міцкевича (біля клумби спроектованої Рерінгом) буде діяти до 15 жовтня; виставка «Місто. Дерево. Людина», яка розташована на площі перед пам’ятником Івану Франку та фотовиставка про парк Івана Франка «Історія в світлинах», що розташована на огорожі зліва від пам’ятника Івана Франка та триватимуть до 30 жовтня.

Захід організовувався управлінням туризму Львівської міської ради спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста».

Нагадаємо, European heritage days, або Дні європейської спадщини, проходять кожного вересня по всій Європі. Це день, коли маловідомі закриті споруди відкривають свої двері для відвідувачів, щоби розповісти таємниці, приховані за їхніми фасадами. Офіційно започаткована Радою Європи у 1991 році, ця традиція покликана привернути увагу до культурної спадщини та її ролі у розвитку сучасного суспільства. «Культурна спадщина live» – так можна охарактеризувати ідею, яка вже (понад) 20 років активує мільйони європейців. Принцип простий: один раз на рік відкрити двері зазвичай недоступних для огляду пам'яток і завдяки екскурсіям та іншим заходам «оживити» їх. Ідея святкування Днів європейської спадщини належить колишньому міністру культури Франції Джеку Лангу. У 1984 році за його ініціативою були організовані Дні відкритих дверей у Франції, які пройшли під гаслом «культурній спадщині – нове життя». Експериментальний проект набув такого неймовірного резонансу, що наступного року ця ініціатива була затверджена на конференції Ради Європи.

«Коли я запропонував ідею Днів у Гранаді, у 1985 році, я був Міністром культури Франції. Це проста і водночас приваблива концепція: запросити людей зазирнути за двері і вікна будівель, викликати в них цікавість до захопливої історичної спадщини. Нічого нудного або офіційного... Просто цікавий досвід для кожного», - каже Ланг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: