Міграція людей і зброї — головні каталізатори злочинності

Міграція людей і зброї — головні каталізатори злочинності

Вбивство поліцейських у Дніпрі стало темою №1 для обговорення цими вихідними. По-перше, це перший випадок вбивства патрульних в Україні, по-друге, його скоїв боєць з батальйону «Торнадо», що воював на Сході. Сталося це все за два дні потому, як міністр внутрішніх справ зробив заяву щодо причин погіршення криміногенної ситуації у державі. На думку посадовця, злочинність росте через нелегальну зброю з фронту та переселенців зі Сходу.

Зростання рівня криміналу в Україні — тема, яку нерідко використовують для політичного маніпулювання та залякування населення.

Журналісти ІА Дивись.info розбиралися, чи дійсно у погіршенні криміногенної ситуації в Україні винні переселенці, чим нам загрожує велика кількість нелегальної зброї та коли в Україні знизиться рівень злочинності.

Прогалини у законодавстві

Після смерті патрульних представники влади заговорили про недосконалість законодавства в частині відповідальності за непокору поліції.

Зокрема, радник глави МВС Антон Геращенко написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що «ця трагедія повинна стати поворотним моментом у ставленні громадян і поліції… Усі їх накази — покласти руку на торпеду, повернутися спиною… мають виконуватися негайно».

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також вважає, що потрібно вдосконалювати закон. Так, він закликав ввести презумпцію правоти поліцейського.

«Презумпція правоти поліцейського (спочатку підкорись — потім оскаржуй) — один з інструментів побудови системи колективної безпеки! До пакету законодавчих ініціатив щодо гарантування безпеки, що готується до внесення в парламент, МВС пропонуватиме парламентаріям імплементувати цю норму в законодавчому полі», — підкреслив міністр.

Подібні думки висловлює і т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія. У інтерв’ю Дивись.info він зазначив, що одне з головних питань сьогодні — це повага до поліцейського.

«… для того, аби забезпечити належним чином безпеку громадян, державі необхідне відповідне фінансування і забезпечення належної поваги до діяльності правоохоронців, — каже Дмитро Загарія. — А коли, вибачте, всі, кому не лінь, починають принижувати будь-якого працівника поліції, це є індикатором, що наше суспільство і правоохоронна система надзвичайно хвора. І лікувати прийдеться нам ще довго».

Три причини погіршення криміногенної ситуації за Аваковим

19 серпня міністр внутрішніх справ заявив, що рівень злочинності в Україні, за статистикою, виріс на 30-40 %.

Тоді до основних причин, які спричинили погіршення криміногенної ситуації, посадовець відніс низький рівень достатку населення та загальнодоступність зброї з фронту.

Пізніше — за два дні до вбивства патрульних — Арсен Аваков оголосив, що одна з основних причин росту злочинності на теренах України — «біженці-мігранти з території Донбасу».

«…у Києві зросла злочинність, тому що у місто в’їхали майже мільйон біженців-мігрантів. Всього по країні кількість переселенців становить від двох до трьох мільйонів чоловік, що також «створює певну проблематику», — заявив міністр.

При цьому, він не надав жодних даних, які б підтверджували його слова. Чому саме переселенці є винуватцями росту злочинів, міністр також не уточнив.

Переселенці — жертви чи злочинці?

Заяву Арсена Авакова оприлюднила низка ЗМІ. Утім, чи можна вважати її коректною?

На думку соціолога Оксани Міхеєвої, зв’язок між вимушеною міграцією та погіршанням криміногенної ситуації дійсно існує. Експерт каже, що рівень дрібних побутових крадіжок залежить від економічного стану в країні.

«Люди, що живуть на межі виживання можуть (але не обов’язково, бо є ще й інші регулятори людської поведінки — релігійність, моральність тощо) вдаватися до подібних практик. Однак для того, щоб стверджувати, що саме переселенці зі Сходу України загострюють криміногенну ситуацію, треба добре проаналізувати статистику зареєстрованих та розслідуваних злочинів, — зазначає соціолог. — Лише тоді можна обґрунтовано стверджувати, що саме ця чи якась інша група більше за інших впливає на криміногенну ситуацію».

Із тим, що ріст злочинності міністр пов’язав з переселенцями, не погоджується і громадський активіст, співзасновник ініціативи «Крим SOS» Алім Алієв. На його думку, такі слова не є коректними.

«Дивна заява від Авакова, бо переселенці — це та група населення, яка чи не найбільше потерпає від злочинів, скоєних проти них. Тим більше, не вважаю коректним робити такі заяви і через те, що до переміщених осіб прикуто більше уваги, ніж до інших, — упевнений Алім Алієв. — Так, коли ми маємо десять злочинів, серед яких один скоїв переселенець, суспільство говоритиме саме про нього. Буде більше розголосу».

Громадський активіст зазначає, що подібні заяви небезпечні для регенерації суспільства, вони його роз’єднують. Крім того, це негативно впливає на самих переселенців.

«Люди хочуть просто нормально жити, комунікувати з іншими. Але вони не зможуть цього робити через подібні заяви», — каже Алім Алієв.

Нелегальна зброя

За час АТО ринок нелегальної зброї в Україні зріс приблизно на 1,5 млн одиниць. Таку заяву голови Української асоціації власників зброї Георгія Учайкіна опублікувало видання «Страна».

«Якщо раніше було 3-3,5 млн одиниць зброї, то зараз ми можемо говорити про всі 4,5-5 млн одиниць нелегальної зброї. Мова тут іде про автомати і пістолети», — зазначив Георгій Учайкін.

Думку про те, що в Україні збільшилася кількість зброї з фронту підтверджує і Оксана Міхеєва.

«В одному з наших останніх досліджень, де ми опитували учасників добровольчих воєнних формувань, ми в тому числі питали респондентів і про їх ставлення до цієї проблеми. Вони всі визнають наявність «розповзання» зброї по всій країні, — зауважує соціолог. – Тож на сьогодні ми маємо це як одну з надзвичайно серйозних проблем, яка у сукупності з усім іншим (і в тому числі і з «звиканням» до вбивств і смертей, повідомлення про які все більше втрачають індивідуальний вимір та перетворюються на статистику) потребує системних заходів».

Проте, за офіційними даними Генпрокуратури, кількість злочинів з використанням вогнепальної зброї та вибухових речовин зменшилася в січні-липні 2016 року у 2,63 рази порівняно з січнем-липнем 2015 року (374 злочини проти 984 злочинів).

 «Покращення вже сьогодні» не буде

«За дослідженнями сучасних кримінологів рівень злочинності в світі стабільно зростав протягом ХХ ст., то чому тепер нам розраховувати на поліпшення ситуації? В даному випадку нам краще знати діагноз та працювати, враховуючи його, ніж сподіватися на дива», — зауважує Оксана Міхеєва.

На думку експерта, поліпшення загальної криміногенної ситуації в країні напряму залежить і від системних змін в державі, і від активізації інших чинників, які можуть відігравати обмежувальну роль у скоєнні людиною протиправної поведінки.

А це — справа не одного дня.

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: