Обласна комісія вирішить, чи нашкодить свинокомплекс мешканцям Дуліб

sv
Фото ілюстративне

Питання будівництва свинокомплексу компанією «Лемберг-Агро» у селі Дуліби, що на Львівщині, вирішиться цієї п’ятниці. Наразі на місці працює фахова обласна комісія.

Конфлікт довкола будівництва свинокомплексу компанії ТзОВ «Лемберг-Агро» у селі Дуліби на Львівщині триває. Місцеві жителі продовжують стояти на постах охорони біля будівлі, де планується зведення комплексу. Обласна ж адміністрація направила туди комісію, яка має винести рішення — бути свинокомплексу на цій території чи ні.

Місцеві жителі відмовляються залишати чергування на посту біля території, де працюють держпосадовці, оскільки бояться, що будівництво розпочнуть вже зараз і завезуть свиней.

«Наразі ми чергуємо лише у денну зміну, але не кидаємо цієї справи, — каже Надія Орлик, представник громади села. — Вони («Лемберг-Агро», —  ред.) вже завезли один раз півсотні свиней, більше ми цього не допустимо».

Активістка продовжує наголошувати на тому, що будівництво комплексу нашкодить мешканцям Дуліб.

«У нас найбільша відстань до житлового будинку — 263 метри, а має бути близько 500. Плюс до школи 280 метрів. Так не може бути, — упевнена вона. — Ще й питання води гостро стоїть. Її у нашому селі немає, людям ледь вистачає. А для повноцінного функціонування комплексу потрібні мінімум дві свердловини. Але добувати води нема з чого!».

Крім того, за словами Надії Орлик, представники «Лемберг-Агро» вже почали роботи з переробки колишньої ферми-корівника на свинокомплекс. Одну частину вони вже відремонтували під свої потреби без дозволу.

Утім, ці твердження заперечує начальник Держекоінспекції Львівщини Микола Маланич.

«Жителі казали, що і свиней туди завозили. Але ніхто їх так і не бачив. Не треба вірити на слова. Треба вірити відповідній документації і фактам, — каже посадовець. — Я особисто там був і нічого подібного не бачив».

На думку посадовця, існують люди, яким не вигідно, щоби комплекс звели. Саме тому і виник цей конфлікт. Проте, хто саме ці люди, начальник інспекції не уточнив.

Крім того, Микола Маланич запевняє, що «Лемберг-Агро» не порушує санітарні стандарти. Очільник обласної екоінспекції запевняє, що до найближчого будинку від свинокомплексу відстань понад 400 метрів. А це — у межах дозволених санітарних норм.

Коментувати щось додатково посадовець не погодився, оскільки «поки що не має усієї документації та висновків відповідних служб».

Сьогодні на території села працює комісія від Львівської ОДА. До неї входять представники Держпродспоживслужби, санепідемстанції, екологічної інспекції та інші.  Завдання комісії – перевірити наявність усіх дозвільних документів на будівництво у «Лемберг-Агро» та відповідність проекту свинокомплексу санітарним нормам.

Як запевнив Микола Маланич, результати роботи будуть оприлюднені цієї п’ятниці, 30 вересня.

Нагадаємо, ТзОВ «Лемберг-Арго» хоче відкрити у Дулібах свинокомплекс. Однак місцеві мешканці проти такого сусідства, оскільки подібна свиноферма є у сусідньому селі Ліщин, де люди потерпають через сморід і отруйні аміачні відходи.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: