Слідство повідомило, що літак MH17 був збитий ракетою «Бук», доставленою з Росії

1416811271-4714

Літак MH17 був збитий ракетою «Бук», доставленої з Росії на Україну. Запуск відбувся з території поруч з українським селом Первомайськ, яка перебувало в липні 2014 року під контролем самопроголошеної Донецької народної республіки, після чого пускова установка була повернута до Росії.

Про це пише Дождь з посиланням на доповідь Міжнародної групи слідчих.

Про те, що ракета, що збила літак, була запущена з підконтрольною ДНР території, родичам жертв катастрофи розповів голландський прокурор Фред Вестербеке, який очолює розслідування. Хто саме зробив пуск, слідчим встановити не вдалося. У комісії є список зі ста підозрюваних в причетності до краху, повідомляє агентство Reuters, з посиланням на дані розслідування.

У жовтні 2015 року Рада безпеки Нідерландів опублікував доповідь з результатами технічної експертизи. Згідно з документом, літак був збитий ракетою з «Бука» серії 9М38 з бойовою частиною 9М314М. У ньому не йдеться про те, звідки конкретно була випущена ракета, проте згадується, що це було зроблено з якоїсь точки на території, яка перебувала під контролем самопроголошеної Донецької народної республіки.

Одночасно з публікацією доповіді Нідерландів, російський концерн «Алмаз-Антей», який займається виробництвом зенітних ракетних комплексів «Бук», опублікував доповідь на основі власних експериментів. У документі йшлося про те, що малайзійський Боїнг 777 був збитий з району, контрольованого на той момент Збройними силами України.

У грудні 2015 року дослідницька команда Bellingcat, яка займається пошуком даних по відкритих джерелах (знімки з супутника, соціальні мережі), передала голландської прокуратурі доповідь, в якому були зібрані докази причетності 53 бригади системи повітряної захисту з Курська до краху MH17. Цією зенітної ракетної бригади, за твердженням розслідувачів, могла належати зенітна установка «Бук-М1», з якої був збитий боїнг.

Українська сторона стверджує, що постріл з ЗРК справили або російські військові, або сепаратисти.

Росія свою причетність до катастрофи категорично заперечує. Напередодні публікації доповіді міжнародної слідчої групи, 26 вересня, російська сторона заявила про відсутність на радарах слідів ракети в східних районах Донбасу. Москва, в свою чергу, жодного разу офіційно не звинувачувала українські сили ППО в катастрофі малазійського боїнгу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: