Міська і обласна ради – не місце для великої політики, коаліціадами тут займатись не варто, - Барна

img_3385

Продовжуємо розмову із головою Тернопільської ОДА Степаном Барною про те, які виклики стоять перед регіоном. Обласний очільник розповів про найближчі плани, подолання лісової мафії та перспективу сміттєпереробного заводу.

Першу частину інтерв’ю з обласним очільником Тернопільщини читайте тут.

Як ми вже розповідали, для того, аби зустрітись з головою Тернопільської ОДА, журналісти ІА Дивись.info відправились в Тернопіль. Степан Барна зустрівся із нами у власному кабінеті, великій світлій кімнаті з невеликою кількістю меблів і загальною стриманістю.

— Ви так говорите, що у вас комунікація добра, а як тоді щодо ситуації з лікарнею залізничників у Тернополі, де обласна і міська рада не змогли її поділити, принаймні, фінансування на неї не поділили. І, наскільки я знаю, зараз триває суд щодо цього.

По-перше, це не дискусія між ОДА і містом. Це дискусія між двома органами місцевого самоврядування. Це господарське питання, кожен, як вважає за потрібне і на кращих умовах має запропонувати обмін. Я вважаю, що тут нема проблеми. В частині, що стосується мене, то були клопотання по невиплаті зарплати робітникам, до мене люди приходили. З боку ОДА на тому етапі, коли відбувався процес передачі лікарні на баланс міста, я вніс подання на виділення близько мільйона гривень з тим, щоб людям виплатили заробітну плату. Від того моменту це вже виключно компетенція міста Тернополя. Далі вони вже мають думати, де взяти гроші. Місто Тернопіль гроші має, у них є перевиконання по бюджету.

img_3378

— Повертаючись до паралелі Львів-Тернопіль, буквально днями голова Львівської ОДА, скажімо так, викликав «на килим» усіх причетних до ситуації з рубками лісів. У вас теж є такі проблеми, як Ви боретесь, чи робите активні кроки?

Робимо! По-перше, зараз сформована ціла робоча група по моніторингу вирубки лісів, у мене є вже звернення голів райадміністрацій, які встановлюють ці факти. Дані факти передані в правоохоронні органи і в ближчому часі буде детальний аналіз по факту. Таких звернень дуже багато і, на жаль, у багатьох обставинах правоохоронний блок бездіє. Це мене непокоїть і, я думаю, що у найближчому часі ми будемо ставити питання про звільнення низки керівників правоохоронних органів районів Тернопільської області. Ми маємо вже такі випадки, що голова РДА просто зупиняє фуру, завантажену деревиною, а правоохоронці її не бачать. І такі факти стосуються не тільки лісу, а й стосуються розробки кар’єрів, гірничо-видобувної промисловості. Думаю, що в найближчому часі ми будемо мати детальний аналіз по ситуації й інформація буде оприлюднена.

[dyvys_blockqoute text="У найближчому часі ми будемо ставити питання про звільнення низки керівників правоохоронних органів районів Тернопільської області. Ми маємо вже такі випадки, що голова РДА просто зупиняє фуру, завантажену деревиною, а правоохоронці її не бачать" author=""]

— Ви сказали, що передано правоохоронцям, а як давно?

Останній такий факт – випалювання лісів на деревне вугілля. Встановлюються бочки, і голови адміністрацій виявили 3-4 об’єкти, оцих бочок по випалюванню деревини. І знову ж – голови адміністрацій бачать, а правоохоронці «не бачать». Але ж голова адміністрації не може конфіскувати бочку, це чиясь власність і конфісковувати має правоохоронний блок. Буквально два місяці тому була така конфіскація.

— Вже мала би статись передача матеріалів до суду, абощо...

Я чекаю цього результату.

img_3388

—  Я не можу Вас не спитати про проблеми зі сміттєзвалищем і сміттям. Я чула, що давно збираються будувати у Тернополі сміттєпереробний завод…

Я також це часто чую. Перше зараз питання – це виділення земельної ділянки. Зараз місто має кілька ділянок, одна з них – Миролюбівка, де ділянка була виділена під час так званої сміттєвої кризи, яка була в Тернополі ще в 2009 році. Там біля 12га. Друга ділянка – Малашівське сміттєзвалище, куди зараз місто Тернопіль возить сміття. Проблема в тому, що будь-яке сміттєзвалище має відповідати певній сертифікації. Ми зараз займаємось цією сертифікацією, займаємось легалізацією сміттєзвалищ. Я вже зробив перше розпорядження про виділення земельної ділянки під Малашівським сміттєзвалищем Тернополю. Коли буде підготовлений повний пакет документів з боку міста щодо підписання другого розпорядження і висновки земельної комісії, будьте певні, що я це зроблю. І хочу відзначити, що за 25 років незалежності я перший голова ОДА, який пішов шляхом вирішення проблеми забезпечення сміттєзвалищем міста Тернополя.

—  А щодо заводів?

Я знаю, що до міста кілька інвесторів приїжджали і до нас приїжджали. Вони спілкувалися, хоча результатів конкретних нема. Пропозиції є, але пропозиція і результат – це різні речі.

img_3431

—  А в чому проблема, на якому етапі процес?

Тут є кілька моментів. Перше: має бути добровільна згода усіх, в тому числі й міста, і міської ради, й нового власника сміттєпереробного заводу щодо можливості і ефективності використання сміття. Допоки не буде розуміння цього питання, воно не буде вирішене. Знаю, що зараз є американський потенційний інвестор, який працює уже в Україні і цікавиться переробкою сміття в Тернополі.

Як тільки буде оформлене право власності на землю, ми вже зможемо говорити про прихід реального інвестора.

—  Напевно, це не питання найближчого року?

Я сподіваюсь, що це питання року. Я поставив собі за мету навести порядок зі всіма несертифікованими сміттєзвалищами на території області, а їх дуже багато.

[dyvys_blockqoute text="Я поставив собі за мету навести порядок зі всіма несертифікованими сміттєзвалищами на території області, а їх дуже багато" author=""]

—  Певно ми вже усі зрозуміли, що мало зробити звалище, треба робити щось зі сміттям, в цьому є перспектива.

Цілком згоден. Зараз всі заходи із забезпечення життєдіяльності Малашівського сміттєзвалища здійснені. Там постійно здійснюється контроль, територія огороджена, там чергує пожежна машина. Ці речі ми контролюємо, регулярно здійснюється рекультивація, щоб не виникла відповідна ситуація, яка мала місце у Львові.

—  Вам пропонували львівське сміття, як би це жахливо не звучало?

Мені не пропонували львівське сміття, я думаю, що воно могло пропонуватися місту Тернополю. Але міська рада відмовилась приймати його, наскільки я знаю.

[dyvys_blockqoute text="Мені не пропонували львівське сміття, я думаю, що воно могло пропонуватися місту Тернополю" author=""]

—  А якби вам пропонували, ви б теж не погодились?

Я думаю, що треба помагати людям. Але на все є певні можливості.

—  Бачите, які політичні кризи стаються у тих містах, які погоджуються брати сміття зі Львова.

Це те, з чого ми почали, коли депутати починають замість органів місцевого самоврядування займатись політикою. Хай би займались не політикою, а господаркою. І мер – у першу чергу господарник, а не політик. Наприклад, я був депутатом обласної ради і був депутатом Верховної Ради, і сьогодні є головою обласної адміністрації. І я чітко розмежовую, що я міг би робити на позиції депутата обласної ради, які заяви робити як депутат ВР і сьогодні як голова адміністрації. Сьогодні я політичних заяв не роблю, сьогодні я розумію, що маю відповідати за ті речі, про які я говорив, будучи депутатом обласної ради і Верховної Ради. Бо що сьогодні мені не дає можливості цього зробити? То тепер я й доводжу, я показав у конкретних цифрах.

[dyvys_blockqoute text="Сьогодні я політичних заяв не роблю, сьогодні я розумію, що маю відповідати за ті речі, про які я говорив, будучи депутатом обласної ради і Верховної Ради" author=""]

—  До речі, Вам же закидали те, що у Вас немає досвіду управлінського безпосередньо.

Постійно мені цим докоряли. І цим мені найбільше докоряли тоді, коли я тільки став головою адміністрації. Тепер, як бачите, вже ніхто не докоряє. Ви тепер чуєте хоч один коментар, що Барна некомпетентний? Раніше говорили, що Барна нічого не знає, він там вчитель за освітою, досвіду не мав роботи… А сьогодні ми довели, що ми можемо бути перші в децентралізації, що, коли я став головою, працював один спиртзавод, а зараз почало працювати п’ять, працював один цукровий завод, а тепер виходимо на цифру чотири. Очевидні факти! За рік часу в області було створено майже 10 тисяч робочих місць, от і все.

—  А було Вам важко переходити з одної іпостасі в іншу?

Мене ніхто не питав, коли приймалось це рішення.

img_3393

—  До речі, Ви єдиний голова ОДА, якого представляв особисто Порошенко. Що це означало?

Це означало, що, по-перше, хто, як не президент, знав тоді моє ставлення до тої посади, на якій я зараз перебуваю. І він, як ніхто, був схвильований тим, щоб я у це крісло нормально прийшов. Я дякую йому за цю підтримку і довіру. Повірте, я не одразу погодився іти на цю посаду, я мріяв бути депутатом Верховної Ради, а не головою адміністрації. Це була позиція президента і як була позиція по моєму призначенню, так само буде позиція по моєму звільненню, якщо я не буду відповідати цій посаді. Але я член команди президента і вважаю, що ті речі, які робляться зараз в області, то не остання роль у цьому президента. Зараз в області реалізовуються 375 проектів: 54 по фонду регіонального розвитку, 165 по субвенції для територіальних громад, 156 – за рахунок субвенції на розвиток окремих територій.

Це різні об’єкти, починаючи від заміни вікон у школі і закінчуючи будівництвом діагностичного центру університетської лікарні, будівництвом кардіоцентру, якого не було в Тернопільській області, всі їздили до вас, до Львова, до Києва. У цьому році ми відкриємо цей сучасний кардіоцентр. Взагалі ми у цьому році зробили революцію в третинному рівні надання  медичних послуг: реконструювали перинатальний центр, здійснили реконструкцію інфекційного відділення лікарні швидкої допомоги – незабабізнром урочисто відкриємо його.

[dyvys_blockqoute text="Ми у цьому році зробили революцію в третинному рівні надання медичних послуг: реконструювали перинатальний центр, здійснили реконструкцію інфекційного відділення лікарні швидкої допомоги" author=""]

І сьогодні готуємо до відкриття кардіоцентр і діагностичний центр. Ми впровадили програму для дітей, стовідсоткового медикаментозного забезпечення, ми 6 мільйонів гривень коштів спрямовуємо на забезпечення дітей в обласній дитячій лікарні (майже 14 тисяч пацієнтів), які отримують 99% ліків за рахунок нашого бюджету. Уже другий рік підряд відбувається. Ми купляємо в цьому році 31 шкільний автобусів і 9 автобусів повертаємо у села, де цей транспорт був мобілізований на фронт. Ми створили 8 опорних шкіл, на які було спрямовано понад 5 млн грн тільки освітньої субвенції на придбання сучасних кабінетів фізики, хімії, обладнання, майданчиків і так далі… В галузі освіти цьогоріч тільки по фонду регіонального розвитку ми реалізовуємо – 30 проектів.

—  А щодо опорних шкіл, то не завжди мешканці населених пунктів, де школу закривають…

Ми не закриваємо шкіл, ми робимо їх філіями. Ми закриваємо посади директорів і бухгалтерів. Якщо у школі навчається 40 дітей, то є ще директор, завучі, бухгалтери… То може треба оптимізувати щось? Звичайно, якщо школа має менше 20 дітей, то це питання до органів місцевого самоврядування, чи потрібна їм така школа. Я сумніваюсь, що вона здатна надати адекватні освітні послуги, бо ж у такій школі є мало вчителів. Ми боремось не за закриття шкіл, ми боремось за якість надання освітніх послуг і жодна школа не буде закрита, якщо не буде організоване довезення дітей до інших шкіл.

— Повертаючись до теми президента і Києва, є такі думки, що у вас там з’явився так званий «антилобіст», Роман Заставний, який просуває ідею, аби зняти Вас із нинішньої посади. Чи Ви чули про це і яка Ваша реакція?

Спитайте Романа Заставного! У мене дружні стосунки з Романом Заставним, я не бачу проблем в його роботі. Він як депутат активно працює, як і всі депутати з Тернопільщини, які входять в коаліцію і завдяки яким ми частково вирішуємо проблеми, які має область. От Львівщина завжди гордилась тим, що має добре депутатське лобі і представництво у владі. Тернопільщина завжди мала з цим проблеми. Вперше, напевно, за історію області у нас об’єднались депутати навколо того, що треба вирішувати проблеми області, а не тягати якісь політичні канати.

img_3414

Тому і Роман Заставний, і Тарас Юрик, і Люшняк Микола і Тарас Пастух, і Михайло Головко  є представниками різних політичних сил, але всі розуміють, що якщо будуть їх викидати з парламенту, то будуть викидати всіх разом. А якщо хочуть, щоб їм не було стидно повернутись до області, то треба хоч щось зробити для своїх округів.

—  А те, що Ваш брат є нардепом, це теж приносить дивіденди?

Це також є лобізм. Його обрали люди, а не Барна. Він є лобістом свого округу і сьогодні в його окрузі робиться майже 70 об’єктів, які він пролобіював як депутат ВР з держбюджету. Найцікавіше, що брат особисто це все контролює, зайдіть на його сторінку, він кожен день, якщо на окрузі, то він в якомусь селі.

—  На наступних парламентських виборах Ви підете кандидатом, чи Вам все ж більше до вподоби нинішня посада?

Це питання буде вирішувати Президент України.

—  А у Вас до чого душа лежить?

Знову ж, як людина уже підневільна, я буду працювати тут, допоки мені буде визначено Господом Богом і Президентом України.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: