В Україні вшановують жертв Бабиного Яру

fb_small_ukr_1475136774_613x610-68329554044_3_0

Сьогодні, 29 вересня, на загальнодержавному рівні вшанують 75-ту річницю трагедії у Бабиному Яру — одну з найтрагічніших сторінок історії Голокосту в Україні.

12 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про заходи у звя’зку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру».

Згідно із указом у м. Києві, на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» – найбільшого інтернаціонального цвинтаря в Україні, пройдуть скорботні заходи з вшанування пам’яті жертв нацистського тоталітарного режиму.

Також у зв’язку із вшануванням пам’яті жертв Бабиного Яру до ефірів телеканалів та радіо внесені зміни та вилучені передачі розважального характеру.

Довідка:

За роки окупації Києва нацистами (1941-1943 рр.) Бабин Яр став місцем масових розстрілів цивільного населення, в тому числі великої кількості євреїв та ромів, а також радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, підпільників, членів ОУН, душевнохворих, калік, заручників та ін.

Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, каральні підрозділи гітлерівської Німеччини під керівництвом штандартенфюрера СС Пауля Блобеля, за участі двох батальйонів німецької поліції, розстріляла в Бабиному Яру майже 34 тисячі євреїв. Історики вважають, що розстріли євреїв тривали до 3 жовтня 1941 року.

Також, за офіційною версією, у Бабиному Яру розстріляи 621 осіб з ОУН, серед яких відома поетеса Олена Теліга. Вважають, що протягом двох років гітлерівської окупації тут розстріляли від 100 до 150 тисяч людей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: