Як на Львівщині молочну ферму за канадські гроші відкривали (фото)

sam_6026

Собачий гавкіт, рохкання свиней та кури, що бігають всюди — так зустрічає гостей подвір’я, у якому розташовується новенька сімейна молочна ферма. Вона базується у селі Бишків Жовківського району, що на Львівщині.

Собачий гавкіт, рохкання свиней та кури, що бігають всюди — так зустрічає гостей подвір’я, у якому  розташовується новенька сімейна молочна ферма. Вона базується у селі Бишків Жовківського району, що на Львівщині.

Для господарів ферми Галини та Миколи Губки 28 вересня — свято. Сьогодні урочисто відкривають їх господарство — невеличку сімейну молочну ферму. Виробництво знаходиться просто біля будинку родини. Коло нього постійно метушаться господарі. Галина Губка спішить принести чистенькі склянки – сюди наливатимуть молоко, аби відсвяткувати відкриття ферми. Це — замість шампанського.

Подвір'я, на якому розташовується ферма

Подвір'я, на якому розташовується ферма

«Проект, у рамках якого створили цю ферму, націлений на те, аби розвивати фермерство, відкривати якомога більше подібних господарств. Крім того, ми хочемо, аби люди об’єднувалися в кооперативи. Тобто вони мають не тільки виробляти молоко, а і робити з нього різні продукти: сир, сметану тощо», — не дочекавшись офіційного відкриття, але вже включивши тон спеціаліста розповідає Віталій Степанович, головний тренер Львівської аграрної дорадчої служби. Саме вона реалізовує Проект Уряду Канади «Розвиток молочного бізнесу в Україні», у рамках якого відкривають ферму.

Сто тисяч гривень — стільки канадці витратили на обладнання цього господарства.

«Під ферму ми переобладнали наше стареньке стійло. Ось нові поїлки, гумові килимки, економні лампи, навіть доїлка для корів є, — хвалиться господиня Галина Губка. — За це все ми дуже дякуємо представникам Проекту! Якби не вони, ми б ще довго не змогли придбати усе це».

Тепер так виглядає новае приміщення ферми

Тепер так виглядає новае приміщення ферми

Взагалі слова вдячності тут лунають з кожного кутка. Так, Віталій Степанович дякує і самій родині, якій тепер належить ферма.

«Представники дорадчої служби приїжджали у це село, пропонували свої послуги. Але зголосилися поки лише ці люди. І саме вони підійшли під критерії, які Проект висуває до господарств, — повчально зауважує Віталій Степанович. — По-перше, це — родина. У них дотримані екологічні норми: немає річки поблизу, шкіл тощо. Корови забезпечені усім необхідним, а отже — дають багато молока і здорові. І більше того — родина виготовлятиме продукцію у межах кооперативу. Усе ці параметри для нас принципові. Без них кошти ніхто не отримує».

Згодом з’ясовується, що сімейство Губки підійшло ще і тому, що мало можливість витратити 20 тисяч на підведення води, облаштування бетонних стійл, кормового столу та іншого. Це були невід’ємні умови виділення проектних коштів.

«Ми сподіваємося, що зробили це не дарма, — підхоплює Галина Губка. — Зараз от маємо шість корів, а згодом заведемо більше, бо вже буде, де їх утримувати. І виробництво збільшиться. Так і прибуток більший стане».

sam_6023

Господарі не перестають метушитися разом з представниками дорадчої служби: чіпляють зелену стрічку на приміщення ферми, розробляють план, як показово туди завести корову, де усім стати у цей момент… Вони очікують на приїзд очільника області Олега Синютки.

Минає година — і очікування виправдовуються. З’являється голова Львівської ОДА. За запізнення не перепрошує, одразу йде до господарів. Кілька жартів, слів вдячності і посадовець крокує до стійла. Галина Губка урочисто перерізає стрічку та роздає усім по шматочку. На щастя та удачу.

«Добрі у вас корови, певно, і молоко чудове дають», — усміхаючись каже Олег Синютка та схиляється до худоби. З поважним видом господаря він голубить корову, а потім йде оглядати стайню.

Олег Синютка гладить корів на фермі

Олег Синютка гладить корів на фермі

Тут вже підготовлене свіженьке молоко. Очільник ОДА, представники Львівської аграрної дорадчої служби та родина Губки підносять склянки догори.

«За вас!», — проголошують усі присутні, у стійні лунає дзвін склянок. Тепер ферму дійсно офіційно відкрили — адже і продукцію покуштували, і результат фінансування канадського Уряду продемонстрували і побачили.

Опісля гості свята спішать до столу. Запрошують і очільника області. Той погоджується та швидко тікає, бо ж робота чекати не буде. Інші ж лишаються за столом. Віталій Степанович налаштовує родину розповідати про свою ферму іншим, аби на Львівщині впроваджувати більше подібних господарств. Ті погоджуються та пригощають, на знак вдячності, домашнім сиром і сметаною.

На дворі потроху сутеніє, а у стайні продовжує горіти світло. Корови мукають та потроху сьорбають воду з нових поїлок і пережовують кукурудзиння.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: