ЄС надав Україні нові переваги в Угоді про асоціацію

Україна отримає від Європейського Союзу у рамках Угоди про асоціацію нові преференції – збільшення квот на постачання окремих товарів.

Про таке рішення під час свого візиту до Києва повідомила єврокомісар із питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом, передає Європейська правда.

Йдеться про збільшення обсягів груп товарів, що Україна може постачати до країн ЄС без мита. На 3 тисячі тонн збільшено квота на експорт меду (нинішні дозволені обсяги без мита – 5 тис. тонн) та на 500 тонн – на експорт виноградного та яблучного соків (зараз – 10 тис. тонн).

Зміни торкнулися й інших груп товарів, дозволені безмитні обсяги постачання яких Україна вичерпує: томати – на 5 тисяч тонн (зараз – 10 тисяч), вівса – на 4 тисячі тонн, круп і пластівців – на 7,8 тисяч тонн. Зросла квота і на зернові – на 100 тисяч тонн на рік. Це порівняно невеликі масштаби.

Набагато більший обсяг квот встановлений на кукурудзу (650 тисяч тонн) і ячмінь (350 тисяч тонн). За цими показниками Україна має великі обсяги торговельного обороту із ЄС.

Зазначимо, що це одностороннє рішення з боку ЄС: Україна не збільшує квоти на товари зі Старого Світу. Про причину такого рішення у Єврокомісії не повідомляють.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: