Максим Стасів знову летить до Індії. Що ж стало причиною повернення додому? Інтерв’ю з мамою унікального пацієнта

apj

Максима Стасіва сьогодні знають не лише всі українці, а й сотні іноземців із різни країн світу. Саме він кілька місяців тому вразив вітчизняних медиків рідкісною вродженою патологією – синдромом Ледда або неповним поворотом кишківника.

Максима Стасіва сьогодні знають не лише всі українці, а й сотні іноземців із різних країн світу. Саме він кілька місяців тому вразив вітчизняних медиків рідкісною вродженою патологією – синдромом Ледда або неповним поворотом кишківника.

Позаяк українська медицина не має відповідних технологій і досвіду лікування таких недуг, шукати порятунок для хлопця лікарі та волонтери взялися за кордоном.

На лікування унікального пацієнта небайдужі з усіх куточків земної кулі зібрали фантастичну суму. Тому після тривалих домовленостей Максимко таки зміг вилетіти до Індії, де пробув майже півроку. А кілька днів тому соціальні мережі буквально вибухнули повідомленнями про те, що юнак повернувся до України. Що ж стало причиною такого повернення та на якому етапі нині пошуки донора для Максима ІА Дивись.info розповіла мама хлопця Богдана Стасів, яка увесь час тримає зв'язок із нашою редакцією.

petsyfikpe

Максим із мамою Богданою. Другий тиждень перебування в Індії

— Отож, давайте про головне. Коли ви повернулися до України та що стало причиною такого повернення?

 — Повернулися ми 21-го вересня, а причиною повернення став емоційний стан Максима. У нас був у кінці серпня донор, донор не підійшов. І лікар вирішив дозволити нам полетіти на три тижні додому.

— Як себе почуває Максим. Чи легко було йому перенести політ?

— Добре почуває. Капаємо йому парентеральне,  глюкозу, вітаміни. Капаємо через катетер. А так, слава Богу, нічого.  Ми летіли через Астану – це Казахстан. Виходить з Індії до Казахстану три з половиною години. Пізніше транзит. Після цього п’ять годин до Києва. Нормально переніс політ.

— Як щодо ваги? Вона змінилася?

— Вага стоїть на місці, зараз він трохи похудав. Він дуже чекав повернення в Україну. На другий день після повернення до нього зразу прийшли однокласники і директор школи. Всі раді знову бачити Максимка вдома.

— Які були рекомендації лікаря? Що Максиму можна робити?

— Йому дозволили займатися спортом. Грати у теніс або бадмінтон. Не більше півгодини на день. І гуляти більше. Більше рухатись, щоб  серце і легені були у нормі і готові до пересадки.

— Кошти, які держава виділила вам на пересадку, де вони зараз. Адже, наскільки мені відомо, їх не одразу хотіли перераховувати. Стосовно цього назрів чималий скандал. 

— Кошти є. Вони на рахунку клініки Вони заморожені, чекають донора. На даний момент ми їх не використовуємо.  Держава не відмовлялася. Там просто було багато нюансів. Але кошти виділили. Чотирма платіжками прийшло. Сто десять тисяч доларів.

— Скільки сьогодні ви витрачаєте вдень на Максима? Враховуючи харчування та ліки.

— Один пакет харчування обходиться у шістдесят доларів. Плюс ми капаємо глюкозу і вітаміни. Але це окремо. Зазвичай ми в Індії раз на два тижні  робимо госпіталізацію. Набираємо повністю всіх ліків, всі системи, всі ампули. Виходить по-різному. Це і півтори тисячі доларів, і тисяча триста доларів.

— Користуєтесь тими грошима, які збирали небайдужі чи, можливо, поступлення на рахунок є і сьогодні?

— На даний час якісь поступлення ще є. Дякую небайдужим. Сто, двісті гривень у день ще поступає на рахунок. Не завжди, але поступає.

— Коли ви поверталися до України, то не повідомили нікого. Ні лікарів, ні волонтерів. Багато з них про все дізналися вже зі ЗМІ. Чому так сталося?

— А тому, що це було спонтанно дуже. У понеділок 19-го числа, в обід, ми ще були в лікаря на огляді. Він подивився всі аналізи Максимові і тоді аж дав дозвіл. І у вівторок зранку ми вилетіли. Тому ніхто нічого не знав. Коли ми прилетіли – тоді повідомили лікарів.

— Коли летите назад до Індії?

— 16 жовтня. Квитки є вже у нас на руках.

maksym-indiya

Максим із мамою в Індії

— Давайте поговоримо про те, як проходить ваше життя за кордоном. Зокрема, розкажіть про те, де ви мешкаєте.

— Ми з клініки виписалися 24-го липня і два місяці ми живемо у знайомих, тому що в Індії дуже складно орендувати квартиру не індусам.  А жити в готелі виходить до тридцяти доларів за добу. Але самі розумієте, там чистоти немає ніякої. А, щоб зняти квартиру, треба заключати договір на мінімум півроку і платити два місяці завдатку і місяць квартплати наперед. І, якщо ви завчасно з’їжджаєте, а у нас в будь-який час може бути госпіталізація, завдаток пропадає. А мені тисячу доларів теж шкода. І ми живемо тому у знайомих.

— Чи тривають пошуки донора і які країни залучені до цього процесу?

— Це буде трупний донор. Повинна бути людина приблизно Максимового віку. Або трохи старша – років двадцять-двадцять п’ять. І орган має бути в ідеальному стані. І це лише територія Індії. Чотири штати цієї країни. Так передбачено Міжнародним патентом.

— Максимко має якісь обмеження у звичайному житті? Що йому заборонено?

— Звичайно має. Він ходить у масці. Окрім цього, постійна гігієна. Ми обробляємо все дезінфекторами. Руки обробляємо. Стараємося уникати спілкування з людьми, які мають певні симптоми простуди.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

фото: відкриті джерела

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: