Чорні і білі акції: хто та чому протестує у Польщі

czarny-protest

Сьогодні у Варшаві, Вроцлаві Лодзі і Кракові жінки одягнули чорне і вийшли на акцію, протестуючи проти громадянського проекту, який передбачає посилення відповідальності за аборти.

czarny-protest-1

Причиною для цих маніфестацій став законопроект, ухвалений Сеймом у першому читанні. Його запропонувала ініціативна група «Стоп абортам!» Законопроект передбачає абсолютну заборону абортів і запровадження кримінальної відповідальності як для вагітної жінки, яка вирішує перервати вагітність, так і для лікарів, які роблять аборт. Також було ухвалене рішення про те, що подальший розгляд законопроекту буде проходити у комітеті справедливості та з прав людини.

Ухвалений у першому читанні законопроект передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 місяців до 5 років і абсолютну заборону на переривання вагітності незалежно від можливих наслідків. Натомість, згідно із чинним законодавством, переривати вагітність можна у трьох випадках: загроза життю або здоровʼю вагітної жінки, загроза плоду (рішення про наявність такої загрози ухвалює лікар) або у тому випадку, якщо вагітність настала внаслідок зґвалтування (до 12 тижня вагітності).

Слід зазначити, що, окрім цього законопроекту, депутатам запропонували й інший, який передбачав більш ліберальний підхід до абортів, однак його відхили під час першого читання.

Це викликало обурення у суспільстві і в Інтернеті була започаткована акція; її учасниці попереджали, що не вийдуть на роботу або не виконуватимуть своїх щоденних обов’язків.

У рамках протесту в країні мають відбуватися маніфестації, геппенінги, багато організацій планують відкриті дні – спільне готування їжі, читання книжок, пленерові тренінги. Акції підтримують також чоловіки – обіцяють готувати або робити канапки для жінок, які страйкують.

Відтак сьогодні перед офісом PiS (партія «Право і справедливість», яка має більшість у Сеймі і активно підтримує законопроект, який посилює відповідальність за аборти) у Варшаві зібралися люди, вбрані у чорне, які виступають проти цього законопроекту.

Учасники протесту тримали транспаранти з написами: «Жінка – не інкубатор», «Моє тіло – моя справа», «Освіта і контрацепція замість заборон».

«Це надто важлива справа для геппенінгів, але не маємо іншого виходу. Ті, хто керує, думають, що можуть робити, що завгодно, але вони помиляються», – розповів один з учасників протесту, пише РАР. Чоловік вважає, що подібна ініціатива це влізання зі взуттям в особисте життя кожного.

Серед тих, хто сьогодні зібрався, переважала молодь, учні і студенти, але були й мами з малими дітьми, а також літні люди. «Мій репродуктивний вік давно вже минув, але я тут задля моєї доньки і внучки, бо не уявляю собі, щоб позбавити їх права на рішення, що стосуються їхнього особистого життя і здоров’я», – розповіла ще одна учасниця акції.

«Чорний протест» проходив і в Брюсселі, навпроти  офісу Комісії європейської і Ради ЄС. Участь в акції взяли приблизно 200 осіб, насамперед поляків, які тут мешкають, а також чоловіки і жінки інших національностей. Практично всі були одягнуті в чорне.

«Ми солідарні з польками. Ми тут для того, щоб відчули нашу підтримку, щоб відчували, що ми всі разом», – сказала письменниця і фейлетоністка Гражина Плебанек.

На її думку, проект посилення відповідальності за аборти означає «позбавлення волі жінок». «Вважаємо, що не можна змушувати жінок до того, щоб народжували дітей з гвалту чи дітей, які не можуть вижити», – додала вона.

«Очікуємо серйозних дебатів на тему питань життя, смерті і народження; не очікуємо геппенінгів, перевдягання у строї і створення штучно проблем. Я готовий включитися у кожну серйозну дискусію на тему життя і смерті. Натомість вважаю, що такого типу заполітизування справи, виведення дискусії на вулицю, не сприяє тому, щоб обговорювати таке важливе питання як життя і смерть у такий спосіб», – каже міністр закордонних справ Республіки Польщі Вітольд Ващиковський.

Натомість представниця PiS Малгожата Госєвська так відреагувала на сьогоднішні протести: «Сьогодні у Польщі відбувається низка протестів; відбуваються протести чорні, але також і білі. Хотіла би підкреслити, погано, що така вразлива і делікатна тема стала заполітизованою у Польщі. PiS не була автором жодного з тих проектів, навколо яких зараз відбуваються протести. Тема ця в PiS трактується дуже індивідуально і немає жодної партійно дисципліни; це питання світогляду і сумління, і вразливості», – сказала Малгожата.

На її думку, «хтось намагається обдурити польських жінок неправдивою інформацією, що стосується громадянського проекту, який передбачає посилити закон про аборти.

На противагу спротиву жінок «чорного протесту» відбувається також «білий протест» Кармелітів спільноти нової євангелізації «Сільничка» і телебачення «Республіка». У мережі з’явилися також ініціативи під гаслом «Не беру участі в жіночому страйку!» або «Не будь коровою, вдягайся в кольорове».

«Телебачення «Республіка» сьогодні організувало «білий день». Співробітники станції до одягу прикріпили білі стрічки як символ «солідарності з життям ще не народжених дітей», – прокоментував Томаш Терліковський, головний редактор головного телебачення «Республіка». Водночас уся редакція «Газети виборчої» сьогодні було у чорному.

Нагадаємо, законопроект про посилення відповідальності за аборти найбільше підтримує партія влади «Право і справедливість» (PiS) – це націонал-консервативна і католицько-клерикальна політична сила, яка сьогодні має більшість у Сеймі.

Першим головою PіS в 2001 рік був Лех Качинський. До 2003 року він був головою партії і до 2006 року виконував функції почесного голови партії. «Право і справедливість» перемогла на виборах в 2005 році, обіцяючи беззастережну боротьбу проти корупції та організованої злочинності в Польщі.

PіS бажала побудувати так звану Четверту Річ Посполиту (IV RP) і відмежуватися від Третьої Речі Посполитої, як неофіційно називається Польща після 1989 року. З точки зору критиків, однією із значних складових ідеї Четвертої РП була спроба побудувати неліберальну демократію, перш за все обмеживши низку свобод. Жорстке і дискримінує ставлення до гомосексуалів – одна з характерних рис цієї політичної концепції. Мали місце також випадки арештів під об'єктивами телекамер, порушення вищими посадовими особами принципу презумпції невинуватості, домагань на незалежність судової влади, включаючи сам Конституційний суд.

6 грудня 2014 року партія висунула своїм кандидатом на пост президента Польщі Анджея Дуду. 10 травня 2015 року на виборах президента він набрав найбільшу кількість голосів (34,76%) і вийшов у другий тур разом з чинним президентом Польщі Броніславом Коморовським. За результатами другого туру виборів, що пройшли 24 травня 2015 року, Анджей Дуда обраний Президентом Польщі, набравши 53% голосів виборців.

На виборах в Сейм партія отримала 37,6% голосів і 235 з 460 мандатів Це дозволить їй сформувати однопартійний уряд більшості вперше в посткомуністичній історії країни. На виборах в Сенат отримала 61 місце з 100.

Нагадаємо, на ІА «Дивись.info» триває опитування «Чи потрібно заборонити аборти в Україні?»

Ми цінуємо вашу думку.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: