На Львівщині поліція проводить місячник добровільної здачі зброї

До кінця жовтня громадяни мають можливість добровільно звернутися у підрозділи поліції  щоб здати зброю, боєприпаси, вибухові матеріали та спеціальні засоби, що зберігаються незаконно, уникнувши при цьому кримінальної відповідальності. 

Операція проводиться з метою протидії незаконному розповсюдженню зброї та вибухівки, а також профілактики злочинів, пов’язаних з їх використанням. У першу чергу це стосується мисливців та громадян – учасників АТО.

«Мешканці можуть звертатись до відділів чи відділень поліції по місцю проживання, а також у підрозділи дозвільної системи. Як і раніше, мисливські гладкоствольні рушниці та газові пістолети, які не були раніше зареєстровані в органах внутрішніх справ і якщо зброя не була викрадена чи не була знаряддям злочину, відповідно до ч.3 ст.263 КК України можна зареєструвати і в подальшому володіти та користуватись  нею. У цьому випадку громадяни звільняються від відповідальності», - зазначив начальник відділу дозвільної системи Головного управління Національної поліції у Львівській області підполковник поліції Віктор Катерина.

У ст.263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами) КК України за операції з вогнепальною зброєю (крім гладкоствольної мисливської),бойовими припасами або вибуховими речовинами (пристроями) передбачене позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Щодо гладкоствольної мисливської зброї - передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.190 (придбання, зберігання, передачу іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ)КУпАП, а саме - накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої.

Кримінальна відповідальність настає також у випадку виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів та ін.). Відповідно до ч.2 ст.263 порушникам загрожує покарання - штраф до п'ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: