Нідерланди блокують участь України у суді щодо «скіфського золота»

Нідерланди почали «тихо» перешкоджати візиту делегації з України, яка планувала взяти участь у судовому засіданні голландського суду у справі про повернення в Україну експонатів з Криму, які перебувають в музеї університету Амстердама.

Нідерланди почали «тихо» перешкоджати візиту делегації з України, яка планувала взяти участь у судовому засіданні голландського суду у справі про повернення в Україну експонатів з Криму, які перебувають в музеї університету Амстердама, повідомляє УП з посиланням на заяву міністра культури України Євгена Нищука.

«Є багато перешкод. Доходить до того, що блокується. Я не хочу зараз називати, але є складнощі з візами, з безпосереднім перебування в Нідерландах», – констатував міністр Нищук.

На думку міністра, за блокування в'їзду представників України до Королівства Нідерланди стоять, ніхто інший, як російські спецслужби.

Нищук також заявив про плани звернутися до посла Нідерландів в Україні, щоб попросити врегулювати всі питання з українською делегацією.

Як відомо, окружний суд Амстердама почне розгляд справи про повернення Україні експонатів кримських музеїв 5 жовтня. Міністерство культури не вважає владу Криму стороною в переговорах з цього питання.

Конфлікт навколо експонатів кримських музеїв, відомих як «скіфське золото», виник навесні 2014 року.

Після завершення виставки «скіфського золота» в Нідерландах, голландці, незважаючи на надані раніше гарантії Україні, заявили про неможливість повернення кримських експонатів Національного музею історії України, який був визначений їх зберігачем відповідним рішенням Міністерства культури України, мотивуючи відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.

Відповідно до законів України, всі надані експонати є частиною Музейного фонду України і можуть передаватися на тимчасове зберігання тільки на підставі укладених контрактів.

Як відомо, голландський суд вирішить долю «скіфського золота» в жовтні 2016 року.

Контракт, який давав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Аллард Пірсон завершився 13.06.2014 року, після чого, відповідно до закону, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

Представництво та захист інтересів України в суді здійснює юридична фірма «Bergh Stoop & Sanders N.V.».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: