Підтримка радикальних політичних сил – це форма протесту українців, - Басараб

azov

Минулого тижня на Львівщині Андрій Білецький, комбат полку «Азов» провів відкриті збори місцевого осередку «Цивільного корпусу АЗОВ». Протягом зустрічі він анонсував створення однойменної політичної партії.

Цей крок не виглядає дивним, враховуючи довіру населення до ветеранів АТО. Водночас, добровольці набирають дедалі більше авторитету у суспільстві (у вересні обласна рада визнала всіх добровольців учасниками бойових дій). Однак, чи стане політсила Білецького дієвою і чи буде вона незалежною від уже відомих всім політичних гравців, журналіст ІА Дивись.info розпитала у політолога Михайла БАСАРАБА.

— Днями Білецький знову анонсував створення тепер вже парті «Азов». Він і раніше про це говорив, але тепер анонсував «уже скоро». Скажіть, чи може це означати, що незабаром з’явиться якась вагома політична сила?

13769576_1095818557165647_5928920833979504596_nПоки що, звісно, рано говорити, чи вдасться Білецькому створити справді потужну і дієву політичну силу. Підстави для цього є, і певний запит у суспільстві на таку політичну силу теж існує, адже результати соціологічних досліджень показують нам, що частина виборців, десь у межах 5-10%, готові підтримувати політичну силу, яку представлятимуть ветерани бойових дій на сході України.

У Білецького є шанс створити популярну політичну силу, яка може претендувати на проходження до Парламенту. Однак, це залежить від багатьох обставин. Від того, наскільки політично грамотними будуть його кроки або вчинки його соратників.

[dyvys_blockqoute text="Треба зважати на те, що у цій електоральній ніші давно працює бренд Правого сектору і особисто Дмитро Ярош. Не забуваймо про радикальну «Свободу»" author=""]

Багато чого залежить від того, як партія Білецького поведе себе з конкурентами: об’єднає зусилля, намагатиметься поглинути їх чи увійде з ними у жорстку політичну конфронтацію.

— Буквально минулого тижня добровольці заблокували сесію Львівської міської ради. Загалом часто виринають такі новини, що добровольці діють більше силовими методами, аніж дипломатичними. Чи можна говорити, що з приходом ще однієї політичної партії ветеранів будуть збільшені ці «силові методи»?

Для початку варто сказати, що попит на такі політичні сили виник невипадково. Уся справа в тому, що підтримка таких партій і рухів є формою суспільного протесту, коли певна частина суспільства повністю не довіряє правлячій верхівці. Вона не задовольняє запит значної частини суспільства, але є відносно незначна радикально налаштована суспільна група, яка здатна підтримати прихід до влади ветеранів війни, які б прийняли швидкі рішення щодо відсічі агресії з боку Росії, а також стосовно покарання попереднього режиму і боротьби з корупцією.

[dyvys_blockqoute text="Популярність таких політичних сил і їхній радикалізм зростатимуть в міру накопичення помилок влади" author=""]

Ще раз хотів би наголосити, що підтримка «бойових партій» – одна з форм суспільного протесту. Представники таких партій розуміють, що їхні виборці вимагатимуть не лише радикальних заяв, а й відповідних дій. Конкуренція між кількома такими партіями додатково стимулюватиме їх до рішучих дій. Адже кожна електоральна ніша має свої межі.

— Наскільки імовірно те, що ця нова політична партія стане самостійною силою, а не ширмою для вже присутніх на політичній арені гравців?

Дуже складне запитання. Поки рано говорити про це. «Азов» об'єднує ідейних людей. Але давайте завжди пам'ятати приклад «Правого сектора», коли у партію прийшли дуже прагматичні люди з хорошими грішми. Як наслідок, відхід  Яроша і незрозуміла перспектива цієї партії.

[dyvys_blockqoute text="Всюди, не лише в Україні, прагматики намагаються використати такі політичні сили. Інколи в дуже деструктивних цілях" author=""]

Хоча у випадку з «Азовом» все може бути абсолютно інакше. Андрій Білецький будуватиме партію лідерського типу. Тож все залежатиме від його налаштованості.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: