Кабмін пропонує вдвічі збільшити термін відпусток без збереження зарплати

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді збільшити вдвічі термін щорічної відпустки без збереження зарплати за згодою сторін - до 30 днів.

Це передбачено в урядовому проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку надання відпусток» (№ 5208), зареєстрованому у ВР, передає УНІАН.

Зокрема, законопроектом пропонується збільшити до «не більше як 30 календарних днів на рік» (на сьогодні не більше 15 днів) відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін.

Також законопроектом передбачається у Кодексі законів про працю ввести нову норму, згідно з якою, працівникам, які вперше здобувають вищу освіту (наступний рівень вищої освіти) та одночасно навчаються в декількох вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, додаткова оплачувана відпустка надається в одному із навчальних закладів за їх вибором.

Також передбачається нова норма про те, що працівникам з вищою освітою, які здобувають другу (наступну) вищу освіту, додаткова оплачувана відпустка надається лише в разі їх направлення на навчання власником або уповноваженим ним органом.

Крім того, пропонуються зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, що передбачають адміністративну відповідальність за порушення встановленого терміну виплати зарплати (грошової компенсації) за відпустку. За таке правопорушення планується штраф для посадових осіб підприємств, установ і організацій в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, також передбачаються і «зміни та доповнення до Кодексу законів про працю та закону «Про відпустки» стосовно виплати грошової компенсації за решту днів щорічної відпустки, що перевищують 24 календарні дні, які своєчасно не були використані працівниками». В записці сказано, що «це припинить практику надмірного накопичення щорічних відпусток за декілька років і зменшить навантаження на фонд оплати праці».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: