Мухи, пацюки і лептоспіроз: чим загрожують переповнені смітники у Львові

14332999_264842763909933_6953184846322607707_n-560x420

Гризуни, розмноженню яких сприяє тривале не вивезення сміття, є носіями збудників інфекційних хвороб, найпоширеніша з яких – лептоспіроз.

Про це повідомили в ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» у відповідь на інформаційний запит Дивись.info.

«Тривале невивезення сміття призводить до його гниття, неприємного запаху,  стає місцем виплоду  мишовидних гризунів (мишей, щурів) і мух, скупчення безпритульних тварин (котів, собак). Все це створює  антисанітарні умови на  даній території», – йдеться у повідомленні.

Однак виникненню інфекційних захворювань сприяє не саме сміття, а гризуни, які живуть та розмножуються в ньому. Серед них можуть бути носії збудників інфекційних хвороб. Найбільш поширеною хворобою, яку розносять мишовидні гризуни, є лептоспіроз. Щурі своїми випорожненнями та сечею  можуть виділяти збудників та забруднювати ними харчові продукти, овочі, фрукти.

Натомість влітку на смітниках є багато мух, які є чинниками передачі гострих кишкових інфекцій при недотриманні гігієнічних норм.

«Отже, як і в першому так і в другому випадку інфекційне захворювання може виникнути при  недотриманні правил особистої гігієни. Потрібно ретельно мити руки, вживати тільки миті овочі та фрукти», – наголосили у лабораторному центрі.

Довідка

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом.

Хвороба є одним з найпоширеніших зоонозів світу, спостерігають її на всіх континентах, окрім Антарктиди. Щорічна захворюваність коливається від 0,02 на 100 тисяч населення в країнах помірного клімату до 100 та більше у тропічному кліматі. Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней. Серед тяжких форм лептоспірозу летальність сягає 30-35%.

Нагадаємо, наприкінці травня сталася пожежа на грибовицькому сміттєзвалищі, яка призвела до зсуву сміття і загибелі трьох рятувальників, четверту людину, працівника ЛКП «Збиранка» так і не знайшли. Відтак Львів і низка районів залишилася без полігону твердих побутових відходів. Спроба домовитися із керівництвом інших регіонів щодо вивезення сміття, закінчилися нічим, оскільки проти «львівського сміття» стали виступати місцеві громади.

Тому на сьогоднішній день у Львові дуже гостро стоїть проблема із вивезенням сміття, часто баки переповнені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: