Львів підписав договір з ЄБРР та НЕФКО, який знімає проблему смороду у місті

clean2

Місто підписало договори-гарантії з ЄБРР та НЕФКО щодо модернізації очисних споруд.

Місто підписало договори-гарантії з ЄБРР та НЕФКО щодо модернізації очисних споруд, повідомляє прес-служба ЛМР.

У рамках Міжнародного ЕКО-форуму, Львівська міська рада підписала договори-гарантії з НЕФКО та ЄБРР за проектом реконструкції очисних споруд та будівництва станції переробки мулу у Львові.

«Відповідний кредитний договір з ЄБРР ми підписали ще в січні. А зараз, після отримання погодження від українського уряду, підписуємо й договір гарантії. Це доповнення до попереднього договору і, фактично, його фіналізація, завдяки якій можемо розпочинати власне реалізацію проекту. Іншим партнером міста в цьому є корпорація НЕФКО», – розповіла керівник міського управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Ольга Сивак.

Нагадаємо, Львів розпочав співпрацю з НЕФКО, ЄБРР та Е5Р щодо проекту побудови біогазової станції на комунальних очисних спорудах. «Уже незабаром розпочнеться реальна частина реалізації проекту. Буде оголошений тендер на проектувальника. Проект передбачає, що мул на очисних спорудах будуть переробляти. У процесі збродження утворюється біогаз, який буде когенеруватись в електроенергію, яку будуть використовувати для роботи очисних споруд. Загалом, очисні споруди споживають третину електроенергії, яку використовує ЛМКП «Львівводоканал». Реалізація проекту дасть можливість досягнути скорочення викидів СО 2, покращення якості стічних вод», – повідомляють в ЛМКП «Львівводоканал».

Реалізація проекту передбачає фінансування від НЕФКО, у розмірі 5 млн євро, від ЄБРР – у розмірі 15 млн євро, а також грантові кошти від Е5Р, у розмірі 7,5 млн євро. Очікуване дофінансування з бюджету міста становитиме близько 4 млн євро.

«Мені приємно, що в рамках форуму ми врешті фіналізували нашу співпрацю з ЄБРР та низкою європейських фундацій, – зазначає міський голова Львова Андрій Садовий. – Мова йде про модернізацію очисних споруд – її перший етап. Це проект, який дасть можливість нам отримувати власну електроенергію, що є надзвичайно важливим, адже ми постачає до Львова воду за 100 км, і в її вартості левина частка – це оплата за електроенергію. Цей проект – надзвичайно важливий. Дякуючи європейським колегам та польському національному фонду, дякуючи підтримці Міністерства екології, ми сподіваємось, що співпраця ставатиме все глибшою, що виникатимуть все нові й нові можливості, і ми врешті покажемо приклад іншим містам нашої держави».

За словами міського голови, повна реалізація проекту триватиме до 3 років. «Я думаю, усі помітили, що впродовж останнього року неприємного запаху в місті стало менше. Робота в цьому напрямку триває. Власне, цей проект не просто знімає проблему запаху, а й дає можливість виробляти власну енергію. Зараз за процедурою ЄБРР вибирають консультанта для Водоканалу. Дуже важливо, що це роблять згідно із європейським законодавством, адже це мінімізує будь-які негативні наслідки. Коли працює європейський банк, про жодну корупцію не може бути й мови. Ми очікуємо й наступні проекти, адже частина стоків, які утворюються у Львові, йдуть в Балтійське море. І тут важлива підтримка наших польських колег, щоб ми в подальшому модернізували наші очисні споруди і довели стоки до мінімальної кількості забруднення, ідеально – до нуля», – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: