На Нобелівську премію миру претендує рекордна кількість кандидатів

135984

7 жовтня о 12-й годині за Києвом у норвезькому Осло оголосять переможця цьогорічної Нобелівської премії миру. Список номінантів на отримання нагороди цьогоріч досяг рекордної довжини.

Кількість номінантів на отримання Нобелівської премії миру 2016 року сягнула історично рекордної позначки. 376 кандидатів борються цьогоріч за нагороду. Серед ни 228 осіб та 148 організацій. Оголошення імені переможця очікується у п’ятницю, 7 жовтня, о 12-й годині за Києвом. Церемонія проходить у столиці Норвегії - місті Осло.

Утім, офіційних списків номінантів на премію немає. Неформальними фаворитами цього року вважають активістів сирійської організації «Білі шоломи», яка піклується про цивільне населення у містах Сирії, де тривають бойові дії. Два тижні тому представники організації вже отримали так звану Альтернативну нобелівську премію. Високо оцінюють шанси на отримання нагороди також для головних переговірників, які готували атомну угоду між Заходом та Іраном.

Серед фаворитів є також єзидка Над'я Мурад Басее Таха, яку ісламісти з «Ісламської держави» використовували як секс-рабиню. Їй, однак, удалося втекти з полону джихадистів та стати спеціальною посланницею ООН з питань захисту гідності жертв торгівлі людьми. Серед тих, хто має високі шанси на отримання цьогорічної премії, називають також рятівників біженців в Егейському морі, Папу Римського Франциска, лікаря Деніса Муквеге, який оперує жертв зґвалтувань у Конго, а також федеральну канцлерку Німеччини Анґелу Меркель.

Довідка:

Нобелівська премія миру - єдина премія імені Нобеля, яку вручають не в шведській столиці Стокгольмі, а в сусідній Норвегії. Церемонія традиційно відбувається в день смерті засновника премії Альфреда Нобеля. Розмір грошової винагороди становить 8 мільйонів шведських крон - близько 830 тисяч євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: