У Карпатах запустять найпотужнішу вітроелектростанцію

vitriaky

Сьогодні, 7 жовтня, відбудеться офіційне відкриття другої черги найпотужнішої в Українських Карпатах вітроелектростанції.

Запуск ще двох вітрогенераторів означатиме вихід на повну потужність спільного з ЄБРР проекту ВЕС «Старий Самбір-1».

Проект ВЕС «Старий Самбір-1» (потужністю 13,2 МВт) реалізується спільно з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) та фондом чистих технологій Світового Банку (СБ). Вартість проекту − 20,5 млн. євро.

У лютому 2015 року відбулось відкриття першої черги ВЕС, дві вітроустановки

фірми Vestas типу V112-3,3, одиничною потужністю 3,30 МВт, що були приєднані до Об’єднаної енергосистеми України. За 2015р. І-ша черга ВЕС виробила 16,5 млн. кіловат годин електричної енергії.

Упродовж 2016 року велось будівництво ІІ-ої черги ВЕС «Старий Самбір-1». Будівництво завершене в серпні 2016р. і станція готується до включення в енергосистему України. В складі ІІ-ої черги ВЕС «Старий Самбір-1» змонтовано також дві вітротурбіни фірми Vestas, V112-3,3. Після включення ІІ-ої черги загальна потужність ВЕС «Старий Самбір-1» становитиме 13,20 МВт, річне виробництво електричної енергії – 34 млн. кВт годин.

Таким чином, завершено будівництво енергетичного об’єкту – вітроелектростан ції «Старий Самбір-1», яка працюватиме повним комплектом обладнання – чотирма новітніми сучасними високоефективним и вітротурбінами.

Вітроелектростанція «Старий Самбір-1» – потужний енергетичний об’єкт на Прикарпатті, який працює з застосуванням відновлюваного джерела енергії – вітру.

Аналіз вітропотенціалу в різних регіонах показує, що в зоні Карпат достатньо сильні вітри, середньорічна швидкість вітру складає 6,5÷7,5 м/сек. Такий потенціал вітру дає можливість будувати рентабельні потужні промислові вітроелектростанції.

Вітроелектростан ція «Старий Самбір-1» – первісток цілої плеяди промислових вітроелектростан цій. ТОВ «ЕКО-ОПТІМА» продовжує роботу над проектами нових ВЕС:

  •  вітроелектростан ції «Старий Самбір-2», потужністю 20,7 МВт;
  • Сокальської ВЕС, потужністю 33,5МВт;
  • Сколівської ВЕС, потужністю 50,0 МВт.

Капіталовкладення в 1 МВт ВЕС в даний час оцінюються в 1,7 млн. євро, річний продаж електроенергії ВЕС потужністю в 1 МВт оцінюється в 2,7 млн. кВт годин. З врахуванням затрат на експлуатацію вітроелектростанції повернення вкладених коштів очікується через 8 років.

«Зелені» тарифи на електроенергію, яка виробляється об’єктами з застосуванням відновлюваних джерел енергії, згідно Закону України «Про електроенергетик у» затверджуються до 2020р.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: