Український екстримал завершив 5-місячний велопереїзд Європа – Тянь-Шань

Український мандрівник – екстремал Віктор Лозовик на саморобному велосипеді здійснив 5-місячний переїзд Європа – Тянь-Шань.

Одне з найбільших досягнень українця в цій мандрівці – те, що він зміг здолати на гірському велосипеді вершину висотою в 4,5 тисячі кілометрів, передає «Радіо Свобода».

Екстремальна подорож мандрівника завершилась у п’ятницю у Дніпрі, на Монастирському острові, звідки він стартував ще у травні. Їхав з Дніпропетровська, повернувся до Дніпра, жартує подорожувальник.

За словами екстремала, складний маршрут довжиною в понад 16,8 тисячі кілометрів на велосипеді він здолав, аби побачити світ й розповісти про Україну. Незмінними супутниками мандрівника були синьо-жовтий прапор та іграшкова корівка-талісман.

«Маршрут пролягав через 17 країн. Спершу були Балкани, я навмисно розпочав з них, аби потренуватись, підготуватись до високогір’я. Стартував я з Дніпропетровська, далі були Молдова, Румунія, Сербія, Чорногорія, Албанія, Македонія, Болгарія, Туреччина, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Росія, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан — Памір.... І фінішував я вже в Дніпрі. Це тривало 148 днів. Я давно мріяв проїхатись по Памірському тракту, це одна з найбільш високогірних доріг у світі. Це була найскладніша ділянка. Але мені пощастило — один з найвищих перевалів, 4 тисячі 600 метрів, я йшов за вітром... Я здійснив свою мрію», — розповів мандрівник.

Як зазначив Віктор Лозовик, він є першим українцем, який здолав такий маршрут. Кошторис поїздки був порівняно невеликим — близько 500 євро. Спав екстремал у наметі, харчувався їжею, приготовленою на багатті.

«Я патріот своєї країни, тому прикріпив український прапор. Люди, які мені зустрічались на шляху, цікавились подіями в України, недружніх розмов не було. Навіть у Росії, якою я їхав з українським прапором, люди були налаштовані нормально», — розповів Радіо Свобода екстремал.

За фахом Віктор Лозовик — професійний спортсмен, майстер спорту з бігу, був змушений залишити спорт через травми, зараз на пенсії, працює охоронцем. Свій велосипед, розрахований на довготривалі переїзди, мандрівник склав сам. З собою в подорожі бере найнеобхідніше, зазвичай вантаж не перевищує 30 кілограмів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: