У Львові заговорили про масове звільнення суддів, - ЗМІ

В Україні реформують суди. Згідно з новоухваленими документами, суддівська система має стати більш політично незалежна, а судді — менш схильними до корупції та хабарництва, пише міська газета «Ратуша».

В Україні реформують суди. Згідно з новоухваленими документами, суддівська система має стати більш політично незалежна, а судді — менш схильними до корупції та хабарництва, пише міська газета «Ратуша».

Тому розпочалося звільнення суддів як у столиці, так і по регіонах.

Львівські громадські активісти запевняють, люстрація, яку людям у мантіях якимось чином та й вдалося пройти, — аж ніяк не показник їхньої чесності. Для перевірки на причетність до тих чи інших дій треба вживати більш популярних заходів. Зокрема, збирати інформацію та шукати їй підтвердження або спростування. Тож єдиним виходом для суддів стала заява на звільнення. І те, що вони самі звільняються тепер, щоб уникнути переатестації та перевірок, — добра новина. «Судді масово пишуть заяви на звільнення не лише у Львові, а й по всій Україні. Автомайдан отримав грант, і створили такий сайт, який називається «Просуд». І вони тепер їздять по областях і збирають інформацію щодо майна.

Там буде все максимально прозоро. Аналізуватимуть усе. Де взяв, як взяв, скільки взяв, як побудував. І судді нині справді масово втікають. Я думаю, що для нашої держави навіть таке самоочищення — великий крок уперед. Те, що вони самі йдуть — це теж для нас якийсь плюс, якщо так це можна назвати», — розповіла активістка Наталія Шелестак.

Водночас у самих судах про таку тенденцію… чують уперше. Тут переконують, що процес люстрації уже відбувся, і більша частина слуг Феміди його пройшла. Тож нині звільняються лише ті, кому вік дозволяє виходити на пенсію. А таких серед місцевих суддів небагато. «У нашому суді такої тенденції нема», — повідомила прес-секретар Львівського апеляційного адміністративного суду Ольга Давид. «За останній період з наших суддів пішов 21 суддя. Троє — по досягненні пенсійного віку. 18 — по досягненню двадцятирічної вислуги — суддівського стажу, який необхідний для відставки. За власним бажанням нема нікого», — каже прес-секретар Апеляційного суду Львівської області Олександра Пержило. Також у судах запевняють, що будь-які звинувачення у бік суддів недоречні, адже декларація кожного судді опублікована на сайті. А без заповнення цього документа ще й неможливо підписати відставку. Не поспішають залишати суддівські крісла і у районних судах Львова. «У нашому суді ніхто не написав заяви на звільнення», — прокоментувала «Ратуші» прес-секретар Шевченківського райсуду Львова Кнарік Вегера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: