Заборона російських книжок, тюрми в окупації і небезпека валютних кредитів. Україна очима Заходу (огляд преси)

presa-2-550x250

Європа минулого тижня активно обговорювала вшанування 750ї річниці трагедії в Бабиному Яру, умови утримання в'язнів в окупації та нові види й форми російської пропаганди проти України. Детальніше читайте в нашому огляді.

Європа минулого тижня активно обговорювала вшанування 750ї річниці трагедії в Бабиному Яру, умови утримання в'язнів в окупації та нові види й форми російської пропаганди проти України. Детальніше читайте в нашому огляді.

Валютні кредити в Україні

Кріс Скотт, „Al-Jazeera” – як пише автор, в Україні ситуація людей, що мають валютні кредити - катастрофічна, бо до різких змін курсу гривні, що перетворює виплати на безкінечні та нестабільної політичної ситуації додаються ще і українські реалії, в яких банки можуть діяти зовсім безкомпромісно. Себто - користатися допомогою локального криміналу та просто викидати боржників з їх будинків. Банки пояснюють це важкою ситуацією, в якій опинилися і вони самі, а уряд, попри мораторій на ексмісію, не зробив досі нічого, аби вирішити ситуацію.

Рабство XXI століття

Патрік Еванс „BBC” – дедалі менше речей дивують на окупованих територіях Донбасу – злочинність, корупція, культ СРСР там в порядку речей. Як виявляється нічого особливого там не бачать і в осучасненій формі рабства у вигляді примусової та безкоштовної роботи в'язнів. Як інформують джерела, ця проблема стосується майже 10 тис. осіб, за відмову працювати їм загрожують тортури або смерть. Червоний Хрест та міжнародні інституції не мають доступу до окупованих територій, а самопроголошена влада не  визнає українських судів (а уряд України не спішить на переговори із самозванцями). Умови утримання в тюрмах - катастрофічні, в'язням не надається медична допомога. На разі, схоже, система новітніх «гулагів» розквітає, і ніщо не може вплинути на стан речей.

Укарїна хоче заборонити російські книжки

Алсіон Флуд, „The Guardian” – Україна шукає нових засобів боротьби із російською пропагандою. Найновішою ідеєю є пропозиція цензурування російських книг на предмет "антиукраїнських матеріалів" та заборони їх друку і розповсюдження на території України. Ідея була сприйнята доволі скептично, бо тут є де розгулятися корупції, крім того виглядає вона неперспективною, оскільки в добу інтернету можливості цензури і так доволі обмежені. Правозахисники кажуть, що кращою зброєю було би виявлення та оприлюднення російської брехні, та боротьба з нею освітою та донесенням правди.

Урочистості з приводу 75-ї річниці трагедії у Бабиному Яру

Тамар Пілеггі, „The Times of Israel” слідкувала за урочистостями, присвяченими 75-й річниці трагедії у Бабиному Яру. Останніми роками динаміка та масштаб увіковічення безпрецедентного злочину в Бабиному Яру стала значно яскравішою. Річниця зібрала понад 1600 осіб, в тому числі багато релігійних діячів. Президент Ізраїля Реувен Рівлін хоча і висловив пошану українським «справедливим», так і не оминув співучасті УПА в Холокості, за що став ціллю нападок з боку українських націоналістів. емоції охолодив Порошенко, визнаючи необхідність відкриття "темних плям історії", а також пообіцявши відкриття у Бабиному Яру меморіального комплексу.

Голос із Росії

Цікавий приклад спроби російської пропаганди говорити англійською. Люба Люлько, „Prawda” галасує про небезпеку росіян в Україні, які нібито під загрозою «утоплення» в українському суспільстві. Засобом цієї операції повинно бути перепрограмування російської культури і можливість для російських студентів навчатися в Україні. Авторка подає приклади нової, антиросійської історичної нарації, дискримінацію московського патріархату, наказ говорити українською, а також - вплив Америки на українські еліти з метою втягання їх у західні сфери впливу. Щоправда, авторка сумнівається у успіхові проекту, бо в її розумінні більшість українців належить до «православної культури», але в той же час закінчує свій текст твердженням: «Чи не запізно Росії рятувати росіян в Україні? Ким вони будуть за 10 років?»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: