Криміналізація заперечення участі українців у Холокості спровокує аналогічний закон в Україні - політолог

Законодавчі ініціативи з боку польських парламентаріїв,що стосуються кримінальної відповідальності за заперечення участі українців у Холокості, можуть викликати симетричну відповідь з боку української влади.

Таку думку висловив у розмові із «Wschodnikiem» відомий український політолог Володимир Цибулько під час візиту на Конгрес Ініціатив Східної Європи у Любліні.

«Цей виверт, пов'язаний із поправками до законів, у яких говориться про запровадження кримінальної відповідальності за заперечення участі українців у Холокості - це репресії. Це дії, метою яких є приниження честі та знищення репутації українського народу. Спроба прийняти цей закон обернеться симетричним законом з українського боку - із відповідальністю за заперечення нищення православних храмів, пацифікацію та все інше», – зазначив експерт.

На його думку це також може спровокувати масові позови українських поляків до європейських судів у справі безправного переселення під час акції «Вісла» 1947 року.

«Акція «Вісла» - це взагалі особлива тема, з якої можуть вийти серйозні наслідки, оскільки етнічні українці, громадяни Польщі, які є потерпілими від дій влад комуністичної Польщі, можуть почати позиватися до європейських судів проти своєї держави», – вважає Цибулько.

Експерт вважає, що роздмухування таких конфліктів мало того, що не приносить реальної користі, так ще і грає на руку Росії.
«На тлі Форуму Позаурядових Ініціатив у Любліні, де державна дипломатія по суті вже майже залікувала рани від взаємних  уколів парламентськими шпильками, польські політики повинні пам'ятати, що кожна чвара між Польщею та Україною робить сильнішою Росію», – підкреслив політолог.

Він нагадав також, що Україна поки не дає симетричної відповіді на подібні атаки, а навпаки - намагається дотримуватися зваженої політики єднання.

«Доказом цього може свідчити той факт, що того ж дня, коли в Сеймі з'явилася ініціатива, пов'язана із криміналізацією заперечення «злочину» українців, у Києві перейменували вулицю Патріса Лумумби на вулицю Івана Павла ІІ», – підсумував Цибулько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: