Львівщина стане прикладом для всієї України з дієвого захисту прав інтелектуальної власності

Громадські організації та ЛОДА підпишуть Меморандум щодо спільних дій в сфері захисту прав інтелектуальної власності на Львівщині

Ініціаторами змін в сфері захисту прав інтелектуальної власності на Львівщині стали три  громадські організації – «Менеджмент інтелектуальної власності», «Українське авторське суспільство» та «ВАРТО Вектор Європейського розвитку».

За словами громадських лідерів, станом на зараз в Україні відсутній  ринок інтелектуальної власності, культура споживання об’єктів інтелектуальної власності на досить низькому рівні, а авторські права незахищені. Як результат – діяльність  виконавців, науковців, винахідників та авторів не захищена від крадіжок, оскільки перебуває за межами правового поля.

Аби змінити цю ситуацію та на прикладі Львівщини показати всій Україні як змінити правила гри в цій сфері, підписання та реалізація  Меморандуму передбачає:

  • створення дієвої координаційної ради за участю представників державної влади та контролюючих органів, що  дасть можливість запустити механізм популяризаціїї захисту прав інтелектуальної власності та контролю за його дотриманням;
  • проведення навчання з представниками державної влади на рівні райдержадміністрацій, що дозволить здійснити моніторинг інтелектуальної власності та залучить додаткові ресурси до місцевих бюджетів;
  • створення консультаційного центру при ЛОДА з питань інтелектуальної власності, яке здійснюватиме роз’яснювальну правову допомогу громаді Львівщини, а також вестиме роботу з потенційними та діючими іноземними інвесторами;
  • відкриття у Львівській області Філії Державної організації «Українське агентство з авторських і суміжних прав» (далі - ДО «УААСП»), як окремого балансового відділення, яке дозволить здійснювати усі відрахування у бюджет області. Варто додати, що після ліквідації Державної служби інтелектуальної власності 23.08.2016 року ДО «УААСП» є єдиною організацією колективного управління, яка має право адміністрування винагороди (роялті) за використання об’єктів авторського та суміжних прав.

Лідери громадських організацій прогнозують, що реалізація та втілення в життя основних пунктів Меморандуму призведе до того, що буде створено Єдиний реєстр представників інтелектуальної власності, поступово відбудеться комерціалізація в даній сфері внаслідок підписання десятків тисяч угод поміж авторами та кінцевими споживачами їх продукції.

Зараз обговорюється можливість для організацій колективного управління здійснювати податкові відрахування у розмірі близько 20% в бюджет Львівської області. Завдяки цьому обласний бюджет  вперше за роки Незалежності України щоквартально поповнюватиметься орієнтовно на півмільйона гривень за рахунок сплати податків з авторських винагород.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: