«Лагідний вбивця» в АТО, стоматологічних кабінетах і салонах краси. Місць, де можна інфікуватися гепатитом, більшає (Фото)

virusnyj_gepatit

В Україні все частіше фіксують випадки захворюваності на гепатит. А саму недугу, яка вражає печінку, деякі фахівці називають страшнішою навіть за ВІЛ/СНІД. Відтак, сьогодні у світі, за останніми підрахунками, майже 200 мільйонів людей хворі на хронічний гепатит С, а 350 тисяч щороку помирає.

В Україні все частіше фіксують випадки захворюваності на гепатит. А саму недугу, яка вражає печінку, деякі фахівці називають страшнішою навіть за ВІЛ/СНІД. Відтак, сьогодні у світі, за останніми підрахунками,  майже 200 мільйонів людей хворі на хронічний гепатит С, а 350 тисяч щороку помирає.

Ще 400 мільйонів людей живуть з гепатитом В, смертність від якого складає 700 тисяч осіб.

У нашій країні ситуація з гепатитом особливо загострилася у час проведення АТО. Бо не всі мобілізовані обстежені на наявність цього захворювання. І вберегтися від нього у місцях проведення бойових дій практично неможливо.

Що таке гепатит і як його розпізнати?

Гепатит - це загальна назва гострих та хронічних дифузних запальних захворювань печінки. Наукова література розрізняє кілька видів гепатитів. Найстрашнішими і найпоширенішими серед них є гепатит С і В. Обидва ці захворювання - вірусні, однак, якщо гепатит В вражає лише печінку (призводячи до її запалення), то від гепатиту С страждають також кістковий мозок і щитоподібна залоза.

Гепатит C часто протікає безсимптомно. Вірус може не давати про себе знати упродовж тривалого часу, подекуди до кількох десятків років. Та весь цей період він вражає все нові і нові клітини. Тому хронічна інфекція може спричинити прогресуючий фіброз печінки, а за кілька років — цироз. При прогресуванні цирозу виникає і печінкова недостатність, також іноді може розвиватися цироз-рак печінки. Через це вірус гепатиту С і називають «ніжним» або «лагідним» убивцею.

А от гепатит В починається поступово. Початковий період може затягуватися до одного місяця або навіть довше. Хворі скаржаться на зниження апетиту, часто аж до анорексії і відрази до їжі, на нудоту, блювання, тупий біль в епігастрії та правому підребер'ї, наростаючу загальну слабкість.

Та наявність цих симптомів – це ще не точна ознака того, що людина хвора на гепатит. Для підтвердження або спростування наявності інфекції, необхідно звернутися до медзакладу і пройти відповідне обстеження.

Гепатит любить кров

Медики не втомлюються повторювати, місць для інфікування гепатитом є безліч.

«Інфікуватися можуть люди будь-якого віку та статі. Надзвичайно великий ризик інфікування тоді, коли людина брала участь у переливанні крові. Незахищений статевий акт, манікюр, педикюр, стоматологічні та косметологічні послуги, вживання наркотичних речовин шляхом ін’єкції. Це все може призвести до інфікування», - каже головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ЛМР з інфекційних хвороб  Віктор Пиріг.

0044107_1453886029

Тому проходити косметологічні чи стоматологічні процедури медики радять виключно у перевірених місцях і не боятися просити у працівників цих закладів ще раз продезінфікувати інструменти для роботи. Адже гепатит любить кров.

Львів і гепатит

Сумна статистика захворюваності у світі добре спостерігається і  на прикладі нашого міста. Адже у самому Львові станом на 1 жовтня 2016-го року  хворими на хронічний вірусний гепатит С є 566 осіб, а на хронічний вірусний гепатит В – 148 осіб. З початку року було виявлено 86 осіб з вірусним гепатитом С і 26 осіб із хронічним вірусним гепатитом В.

Медики заспокоюють,  світова медицина розвивається стрімкими темпами. Тому вилікуватися від гепатиту можна. Хоча остаточної вакцини проти недуги ще не вигадали. Зокрема, за даними 2011-го  року, більше сотні ліків від гепатиту C знаходиться у стадії розробки. Це вакцини, імуномодулятори та інгібітори циклофіліну.

«Звичайно, вірусні гепатити лікуються. І лікуються успішно. Вірусний гепатит С, наприклад. Раніше думали, що він не виліковується. Зараз повністю виліковується вірусний гепатит С», - пояснює головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ЛМР з інфекційних хворіб  Віктор Пиріг.

За його словами, лікування цієї інфекції зазвичай доволі тривале і залежить від того, на якому етапі вірус було виявлено.

«Якщо самостійно людина хоче полікуватися, то одна упаковка необхідного препарату коштує 20 000 гривень. І у залежності від генотипів, кількість потрібних для лікування упаковок є різною. І це лише таблетки. А курс лікування передбачає й інші витрати», - зазначає фахівець.  Тож деколи курс лікування обходиться й сотнями тисяч гривень.

А мала б лікувати держава

Як нам розповів Віктор Пиріг, хронічні вірусні гепатити B і С необхідно лікувати за допомогою противірусної терапії. Найчастіше таке лікування проводять дуже досвідчені інфекціоністи. Також на сьогодні існує державна програма лікування хворих. Але охопити вона може лише кількох пацієнтів із сотень, які потребують нагальної допомоги.

«Зараз у нас є державна програма лікування. Мало вибіляють кошти, але виділяють. За державною програмою за три роки лікування пройшли 37 осіб. З них – у 2-14-му році 9 осіб, у 2015-му – 21 особа, решта – цьогоріч. Це дуже мало. У 2016-му році ми отримали лікування лише на 7 осіб», - зізнається медик.

Окрім пересічних львів'ян, окремо фахівці наводять статистику учасників АТО, які інфіковані вірусом гепатиту.

«Там іде війна,  а де війна – там є кров», -  розповідає головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ЛМР з інфекційних хворіб. Тому  не інфікуватися дуже важко.

«Зараз на диспансерному спостереженні є 18 учасників АТО. Із них 11 уже отримують лікування, 3 дообстежені, а 4 ще перебувають на обстеженні. Є обласна програма лікування і обстеження учасників АТО.  Вони усі обстежуються в приватних лабораторіях безкоштовно. А саме лікування призначається обласною інфекційною лікарнею. Лікуватимуться ж бійці в закладах охорони здоров’я за місцем проживання», - говорить Віктор Пиріг.

Чи є профілактика?

Профілактика гепатитів – виклик для кожної держави світу. Зокрема, міжнародні фахівці радять людям уникати контакту з біологічним рідинами інших людей. У першу чергу - з кров’ю. Це необхідно для запобігання від гепатитів В і С. Найпоширенішими речами, на яких може зберегтися мікроскопічна кількість крові зараженої людини, експерти називають зубні щітки, ножиці для нігтів, бритви та інструменти для проведення процедур у салонах краси.

Надзвичайно уважними варто бути і тоді, коли робите пірсинг чи татуювання. Адже прилади можуть бути нестерильними. Ще один спосіб того, як уберегти себе від гепатиту – правильний вибір статевого партнера і безпечний секс.

Гепатит передається і так званим «вертикальним» шляхом – від матері дитині під час вагітності, при пологах, та під час годування грудьми. Тому кожному із нас сьогодні рекомендується час від часу проходити обстеження, аби бути в курсі стану свого здоров'я.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: