У той день я молився, я думав, що вмру, – колишній наркоман (інтерв'ю)

14724013_573125126220805_1999840663_o

Дитяча наркоманія на Львівщині помолодшала – таких висновків редакція Дивись.info дійшла у червні, спілкуючись із наркологом обласного наркодиспансеру. Через кілька місяців ми познайомились із тим, хто пережив наркозалежність на власній шкірі. Зі словами «А що, може комусь допоможе?» чоловік погодився розповісти, як виходив із наркотичної ями.

Попри те, що на інтерв’ю він погодився швидко, з міркувань безпеки під час усієї розмови чоловік сидів у капюшоні, попросив зробити фото чорно-білими, а його називати Колею Пехтином. Пояснив, помста колишніх «друзів за інтересами» може бути страшнішою за покарання від стражів закону.

Як підсаджували «старші друзі»

8-10 років – це середній вік, коли на Львівщині діти вперше пробують алкоголь.

А наркотична історія Колі почалась, коли йому заледве виповнилось 14 років. Перші дискотеки, перші побачення, перші розчарування, алкоголь, сигарети, розмови у колі друзів про те, що в житті треба спробувати усе, і, як наслідок, зустріч із тими, хто пропонує починати пробувати «усе» із травки.

14787082_573125139554137_1029734125_o

Після ганджі був амфетамін, кокс, а далі – важкі наркотики.

Cпочатку пробував наркотики заради забави, а потім використовував замість антидепресантів:

Був п’яний, бракувало «щастя», а пацани, як завжди, під’їжджають і хочуть підсадити. Раз пригостили, другий, а тоді кажуть: «Вибач, але це вже за гроші».

Він і зараз говорить, що не сидів «серйозно», вживав раз у місяць, раз у тиждень, але при цьому згадує, що життя у ті роки раптом перетворилось на постійний пошук: спершу ти шукаєш гроші, а потім дозу, гроші-доза, гроші-доза, гроші-доза…

Попри, здавалось би, вседозволеність, у наркосвіті були і два правила: перше – дівчатам наркотиків не давали, хіба траву, а друге – був неписаний закон, який забороняв штовхати наркотики на території шкіл.

День за днем минав, життя крутилось, як візерунки у калейдоскопі.

– Я міг три сутки безперестанку дрова рубати.

 Їсти не хочеш, спати не хочеш.

[dyvys_blockqoute text="То був час напівсну, а скільки було незрозумілих пригод. Згадати хоча б, як прийняв якісь крапельки, а коли оговтався, то побачив себе мало того, що за кермом – та ще й у сусідній області!" author="Коля Пехтин"]

Але це не спиняло, як і те, що відпровадив на той світ не одного «друга за інтересами».

— Був один пацан. Ми з дитинства дружили. Ми поховали його, зрозуміло через що – передоз. Приходим до нього на похорон. Побачили його мертвого. Між собою з друзями поговорили і вирішили – все більше нічого не вживаємо. Тільки пів години після похорону і таке: «Ну що пацани, пішли? Пішли!»

14646804_573125122887472_445091431_o

У той день я молився, я думав, що вмру

Таких випадків у Колі за кілька років назбиралось достатньо. І у його житті усе, здавалося, йшло явно не до щасливого кінця, але у якийсь момент чоловік сам себе витяг з цієї трясовини. Він добре пам’ятає, як це було:

[dyvys_blockqoute text="Вдома війни були, шприци знаходили. Я обіцяв кілька років, що кину… але ж кинув! У той день я молився, я думав, що вмру. Закрився у кімнаті, пролежав там три дні, поки не вибіг з хати з криком, побіг у ліс, ще би трохи, то голова б трісла. Це був такий пік, його треба було пережити, а потім вже легше-легше-легше… півроку бухав-курив, бухав-курив, бухав-курив" author="Коля Пехтин"]

Сьогодні він уже менш-більш оговтався, з часу останнього вживання наркотиків минуло уже більше двох років. Життя стабілізувалось, є постійний легальний заробіток. Але коли запитую, чи хотів би Коля повернути час назад і не пробувати наркотиків, відповідає, що не зміг би:

— Воно б мене все одно тягнуло. Мені тоді, пам’ятаю, хтось розказав цю тему, мовляв, попробуй – тільки раз живем. Я б мусив спробувати, рано чи пізно…

Роки, коли Коля Пехтин вживав, згадує, як у тумані. Каже, дні злились в одне, і, по суті, у той час він ніби не жив.

За ті гроші, що пішли на наркотики можна було «Мерседес» купити

– Такий десь за 30-40 тисяч $. Мені тоді 1000$  у місяць йти могло тільки так, це при тому, що в день заробляв 100$. Заробляти то заробляв, а куди йшло..

14618672_573125129554138_778925404_o

Ці п’ять років, коли я тим бавився треба просто викинути з життя. Але не лише роки, а й здоров’я. Сьогодні у знаки дається серце, нирки… Почуваю себе старим.

У цій історії, як грім серед ясного неба звучать слова нарколога Львівського обласного наркодиспансеру – Наталії Чемерис, про те, що, на сьогодні, накрозалежність є невиліковною.

– Не лише в Україні, а й у світі лікарі працюють, щоб ліквідувати фізичну залежність від психоактивних речовин. Працюють у тому напрямі, щоб зменшити потяг. На тому етапі, коли включаються психологи, соціальні працівники, реабілітація – досягається лише ремісія в часі. 

[dyvys_blockqoute text="Людина не споживає алкоголь чи субітекс, котерпін ЛСД, будь-що – рік, п’ять років, можлива ремісія навіть десять років, але доволі часто трапляється так, що пацієнти навіть з десятилітньою ремісією в часі повертаються до психоактивних речовин" author="нарколог Наталія Чемерис"]

Попри твердження медиків, що «колишніх наркоманів не буває», і рано чи пізно, той, хто вживав наркотики, знову до них повертається, Коля все ж вірить, що шляху назад у нього не буде:

— Я стараюсь про це не думати, я теж цю теорію знаю, читав багато. Я стараюсь користуватись принципом плацебо. Самонавіювання. Я переконую себе і намагаюсь не думати, вірю, що то не про мене.

На школярів може вплинути хіба що шокотерапія

Наркотики – це біда, яка спокушає дедалі молодших. Нарколог згадує:

— Знаєте, що мене вразило за останній рік роботи? Була у нас зустріч із дітьми другого-третього класу. Я навіть зніяковіла, бо розказувати і застерігати дітей від алкоголю, а тим більше наркотичних речовин, я вважала, що це неприпустимо.

[dyvys_blockqoute text="Але буквально за десять хвилин нашої розмови діти мені почали ділитись враженнями від досвіду їхнього вживання алкоголю. Ви знаєте, одних мама лікує гарячим вином, іншим, коли ноги промочать, бабуся додає до чаю кілька ложок коньяку. Батьки дитині у віці 9-10 років навіть умудряються давати пробувати пиво" author="нарколог Наталія Чемерис"]

Була вражена, коли мені один хлопчина розказав, які бувають на смак «бірмікси». А випадок, коли діти у стані сильного алкогольного отруєння потрапили у лікарню на Орлика – це діти 7-8 років! Якщо вже дитина 7-8 років має досвід споживання, то це вже про щось свідчить, згадує Наталія Чемерис.

Запобігти поширенню цієї тенденції  серед школярів може лише шокова терапія, – вважає Коля Пехтин:

На початок, я б їм приводив вже такого «нара», що доходить. Або такого, що перебуває на третьому дні ломки. Треба, щоб їм то впаялося у мозок, щоб вони на все життя запам’ятали. Тому що теперішні діти – зовсім інші. Листівочками і плакатиками ти їх непереконаєш, що не варто вживати. А шокова терапія – так. Жорстоко, зате дієво.

Згадуючи свої наркотичні початки, Коля радить батькам підлітків особливу увагу звертати на те, де із ким проводять дозвілля їхні діти, зокрема, чи вони, часом, не товаришують із певними «старшими друзями», адже це зазвичай ті, від кого і варто чекати  недоброго.

14787699_573125132887471_282746415_o

Загальну ситуацію на Львівщині чоловік описує як «лайтову». Розповідає, попри те, що проблеми є, і вони великі, на щастя, досі зі столиці до нас не дібрались нові важкі наркотики, які хоронять людину заживо, але це лише питання часу, каже чоловік.

На завершення – цифра, станом на початок 2015 року у Львівській області з метою профілактики на обліку у наркодиспансері стояло 129 підлітків. Вже у квітні цього року цифра зменшилась до 112. Але тішитись нема чому. Цифра менша тому що одні виросли з підліткового віку, а інших під нагляд принципово не хочуть ставити батьки. Реальна цифра є більшою у 5-6 разів, кажуть наркологи, і мова йде лише про дітей, які один або кілька разів вживали алкоголь чи психоактивні речовини.

Замість «до побачення» –  Коля відчиняє двері, щоб йти і кидає холодне та трохи наївне: «Якому ж придурку спало на думку придумати наркотики?»

Текст: Марічка АЛЕКСЕВИЧ

Фото: Святослав КУРИЛО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: