На Львівщині волонтери готуються до боротьби з розгулом лісової мафії

Другий тиждень поспіль волонтери WWF в Україні знайомляться з основами ведення лісового господарства для боротьби із порушеннями при проведенні рубок. Цього разу тренінг пройшов у Новояворівську, поблизу Львова.

Близькість Карпат породжує у Львові велику зацікавленість і водночас стурбованість проблемою рубок лісу. Ледь не кожен турист особисто зіштовхувався із цілком вирубаними схилами гір та ешелонами, заповненими карпатським лісом. Не дивно, що темою тренінгу на Львівських теренах зацікавились і небайдужі активісти Івано-Франківщини, які також висловили бажання долучитись до Лісової Варти.

Створення ефективної системи громадського контролю за системними порушеннями під час ведення лісового господарства - мета проекту «Лісова Варта».

Серед небайдужих волонтерів, які хочуть на ділі, а не словах боротися з розгулом лісової мафії, є як орнітологи та ентомологи, дотичні до лісів в силу своєї професійній діяльності, так і HR-спеціалісти, фотографи, маркетологи, юристи, криміналісти ... - ЛІС поєднує всіх. Так само як і бажання всерйоз взятися за цю справу, адже всі втомилися від голослівних, нічим не підкріплених заяв про масові незаконні вирубки, за якими не слідує жодних реальних дій.

Протягом дводенного тренінгу наші доблесні експерти ознайомили волонтерів із основами ведення лісового господарства, теорією та практикою обстежень лісових ділянок та пошуком порушень при відведенні ділянок під вибіркові чи суцільні рубки, при виявленні самовільних порубів, при огляді вже вирубаної ділянки. Хоч погодні умови не надто сприяли прогулянці лісом, волонтери з честю пройшли перші випробування – вітром, холодом і дощем )

«Отримані волонтерами знання повинні допомогти їм під час вирішення питання: побачене є лісопорушенням чи навпаки – правомірним передчасно запланованим лісогосподарським заходом? Адже нам потрібно захистити унікальні ліси, сприяти раціональному планомірному використанню лісових ресурсів і сталому розвитку лісового господарства. Ми проти варварського безконтрольного вирубування карпатських лісів» - додає Дмитро Карабчук, консультант та керівник лісових проектів WWF в Україні.

У подальшому плануються спільні рейди в лісові масиви Львівської області. Разом з Київською, ці дві області є пілотними у побудові системи громадського контролю лісозаготівель.

Наостанок хочеться подякувати колективу Новояворівського реколекційного центру за гостинність і смачні обіди та Страдчівському навчально-виробничому комбінату – за сприяння при проведенні навчальних перевірок!

Андрій Плига, координатор волонтерів WWF в Україні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: