Я був шокований сценами насильства, – Посол України в Польщі про фільм «Волинь»

im578x383-428a12d71953b8c054b5bdda3b494fb4-640-0-0-0

«Ми остерігаємося, що «Волинь» може вивести людей на вулиці. Маємо сигнали, що певні організації готові до протестів. Смаржовського в Україні не знають добре, і його режисерський підхід до жорстоких сцен може викликати потужну негативну реакцію», – прокоментував в ефірі Radiо Zet скасування показу фільму «Волинь» у Києві посол України в Польщі Андрій Дещиця.

«Ми остерігаємося, що «Волинь» може вивести людей на вулиці. Маємо сигнали, що певні організації готові до протестів. Смаржовського в Україні не знають добре, і його режисерський підхід до жорстоких сцен може викликати потужну негативну реакцію», – прокоментував в ефірі Radiо Zet скасування показу фільму «Волинь» у Києві посол України в Польщі Андрій Дещиця, пише wiadomosci.wp.pl.

Він додав також, що «організації, які не погоджуються із образом  Волині Войцеха Смаржовського, могли би організувати пікети».

За словами посла, йому самому фільм здався «дуже емоційним».

«Я був шокований сценами насильства. Цей фільм антинаціоналістичний, антирадикальний, не зовсім антиукраїнський. Там бракує пересічного українця, яких було на Волині 90%. Частина боролася, частина допомагала полякам», – сказав амбасадор.

На його думку, фільм Смаржовського змінить суть польсько-українських стосунків.

«Цей фільм однозначно викличе дискусії, дебати, він по-різному сприйматиметься в Украні та Польщі, він буде предметом дискусії», – заявив Дещиця.

І додав: «Ми обговорюємо нові дати показу «Волині». Якщо вже ми повинні будемо розмовляти про фільм, то краще його побачити».

На питання про реакцію поляків на пам'ятники УПА, Андрій Дещиця розповів, що певною мірою їх розуміє. Але, на його думку, в Польщі історія УПА не до кінця відома.

«У Польщі сформовано образ УПА та Бандери ще радянською пропагандою, мовляв, вони всіх поляків хотіли вбити. А для українців – це частина руху за незалежність», – підкреслив посол України.

Нагадаємо, показ мав відбутися в столичному кінотеатрі «Київ» за участі режисера та запрошених Польським інститутом українських гостей. Після показу планувалася дискусія. Але директорка Польського Інституту Єва Фігель отримала від українського МЗС листа, в якому «дуже рекомендується» скасування заходу з огляду на «турботу про публічний порядок».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: