Білорусь передасть Польщі документи по «катиньській справі»

В архівах Білорусі немає так званого останнього «Катинського списку».

 

Про це заявив міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей в інтерв'ю польській газеті  «Rzeczpospolita».

«Що стосується «Катинського списку», то ми вже за дорученням нашого президента двічі переглянули всі архіви, в тому числі архіви спецслужб, і хочу однозначно сказати, що в наших архівах такого списку не існує. Треба вивчити методи діяльності сталінської спецслужби НКВС. Я думаю, що не завжди всі документи зберігалися на регіональних рівнях. Можливо, є якісь документи, які зберігаються тільки у центральному архіві. Ще раз повторюся, у білоруських архівах - ані в державному, ані в національному архіві, ані в архівах відомств - такого документу немає», - заявив Макей.

Також він повідомив, що влітку цього року, згідно з домовленістю з міністром закордонних справ Польщі Вітольдом Ващиковським, польська сторона передала білоруській три списки, за якими хотіла б отримати відповідь у рамках «катинської справи».

«Нам нещодавно, влітку цього року, згідно з нашими домовленостями з паном Ващиковським, польські друзі передали три списки, за якими вони хотіли б отримати відповідь. Ми подивилися в наших архівах. Якісь речі нам вдалося розшукати і якусь інформацію ми передамо на майбутніх зустрічах з паном Ващиковським та іншими офіційними представниками», - поінформував Володимир Макей.

Відповідаючи на запитання щодо можливості створення в Куропатах польського військового кладовища, міністр наголосив, що Мінськ не може сказати, що це місце є місцем поховання польських військовослужбовців або польських громадян.

«Що стосується Куропат, то — так, там проводилися дослідження. Ще, пам'ятаєте, був керівник БНФ пан Позняк. Свого часу він займався цим питанням дуже детально. По-моєму, у 1989 р. проводилось офіційне розслідування, у 1998 р. - друге розслідування. Ми не можемо сказати, що це місце є місцем поховання польських військовослужбовців або польських громадян. Можливо, там і могли бути польські громадяни, але сказати, щоб це однозначно було місцем, де було розстріляно, вбито тільки польських громадян, ми не можемо про це говорити. Тому, мені здається, що на цьому етапі говорити про створення польського цвинтаря дуже рано», - сказав Макей.

Міністр зазначив, що питання «Катинського списку» є чутливим і важливим не тільки для Польщі, але й для Білорусі.

«І я особисто прихильник того, щоб ці питання було прояснено якомога швидше і щоб вони не довліли або не чинили впливу на загальну атмосферу нашої співпраці», - додав глава білоруського МЗС.

Нагадаємо, білоруський «Катинський список» - документ, що містить імена не менш ніж 3870 поляків, убитих НКВС на території Білорусі в 1940 р. Польща безуспішно домагається від Росії, щоб цей список було знайдено. Деякі білоруські та польські історики вважають, що розстріляні у 1940 р. офіцери польської армії могли бути похованими в урочищі Куропати під Мінськом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: