ДТЕК закупив вугілля з Польщі, бо «Львіввугілля» не впоралося із завданням, - експерт

Україна була змушена купувати газове вугілля у Польщі через зупинку поставок з волинських та львівських шахт, де запаси не виглядають багатообіцяюче.

Таку думку у коментарі для Wschodnik.pl висловив голова спостережної ради Інституту Енергетичних Стратегій Юрій Корольчук.

«Було порозуміння між урядом та ДТЕК на предмет того, що компанія купуватиме вугілля у підприємства «Волиньвугілля» та «Львіввугілля». Вони повинні поставляти близько 100 тис тон сировини. Але виявилося, що вони не впоралися із поставками через зменшення обсягів видобутку. Різницю треба було покрити, тому почали купувати вугілля в Польщі», - пояснив експерт.

«До того ж виявилося, що взагалі виріс виробіток електроенергії, оскільки влітку позапланово пішли в ремонт два блоки українських АЕС», - додав він.

«Це просто вирішує питання поставок вугілля для ДТЕК. Але не можна сказати. що це відіграє якусь критичну роль. Ці поставки лише частково вирішують проблему. Без них ми мусили би частково зменшити виробництво електроенергії, що в свою чергу позначиться негативно на опалювальному сезоні. Але оскільки державні шазти не впоралися, то треба було шукати вихід та імпортувати вугілля», - вважає Корольчук.

В той же час експерт вважає, що продовження поставок з Польщі виглядає привабливо.

«Взагалі ми маємо достатньо вугілля. Поставки з Польщі виглядають радше підстраховкою. Я би не сказав, що існує критична необхідність купувати вугілля у поляків», - сказав він, додаючи, що Польща в свою чергу у таких поставках зацікавлена.

«Польща хоче переконати український уряд перебудувати котельні так, аби вони могли працювати на газовому вугіллі. Може, за якісь гроші з кредитів. Такі розмови висять у повітрі. Але Польща хоче зробити усе під своє вугілля, аби контракти підписувалися виключно із їх фірмами. Справа в тому, що в Польщі забагато газового вугілля та дефіцит антрациту, який поляки змушені імпортувати з Росії, до 8 млн тон щороку. А газового вугілля - забагато, потрібен ринок збуту. Ось вони і намагаються переконати Україну», - вважає експерт, стверджуючи, одначе, що в такому випадку Україна змушена буде відмовитися від контрактів із власними фірмами, що видобувають таке ж газове вугілля.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: