Україна більше не платитиме Росії за утилізацію відпрацьованого ядерного палива

В Україні з'явиться сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. Про це сьогодні під час Години запитань до уряду в парламенті повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

В Україні з'явиться сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. Про це сьогодні під час Години запитань до уряду в парламенті повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, передає УНН.

«Ми вирішили питання будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, що диверсифікує повністю утилізацію.

Щороку Україна платила 200 млн доларів за утилізацію відпрацьованого ядерного палива. Починаючи з 2017 року, ці кошти ми платити не будемо, оскільки тепер маємо своє сховище», — заявив міністр.

Ігор Насалик нагадав, що з весни рівень роботи атомної промисловості в Україні був критично низьким — влітку працювало тільки дев’ять енергоблоків АЕС.

«Це було обумовлено двома основними причинами. Перша об’єктивна причина: перевід і плановий ремонт з продовженням термінів експлуатації першого і другого запорізького блоків, що почалися в грудні-січні і затягнулися в роботі.

Друга причина — це заблоковані рахунки «Енергоатома» і практично ніяку господарську діяльність вони здійснювати не могли. Ми відновили господарську діяльність, відновили ремонтні площі», – повідомив він.

Як повідомлялося, щорічні потреби українських АЕС в концентраті урану складають близько 2,4 тис. тонн, тоді як його внутрішнє виробництво держпідприємством «СхідГЗК» становить близько 1-1,2 тис. тонн.

Нагадаємо, на переконання низки експертів енергетичної галузі, розвиток атомної енергетики в Україні може допомогти вирішити проблему здорожчання електроенергії, а також компенсувати наявний дефіцит вугілля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: