Децентралізація по-львівськи: активісти місцевих громад проти примусового об'єднання

14813019_1683700578611884_1885082849_o

Активісти Дунаївської, Розвадівської, Щирецької та інших місцевих громад пікетували Львівську облдержадміністрацію.

Активісти Дунаївської, Розвадівської, Щирецької та інших місцевих громад пікетували Львівську облдержадміністрацію, повідомляє ІА Дивись.info.

Вони скаржилися, що їхня ініціатива щодо об’єднання територіальних  громад не знаходить розуміння та підтримки в обласних чиновників.

«Ми подали весь пакет документів до  облдержадміністрації. Впродовж 10 днів мала бути відповідь. Нам повідомили,  що в нас позитивний висновок, але ми вже 44 дні не можемо отримати  документи, щоб створити громаду», - розповів представник Розвадівської громади Мирослав Брегман.

«Ми провели громадські слухання у п’яти селах, маємо позитивні рішення про об’єднання усіх чотирьох сільських рад, які є на території громади, здійснили фахове фінансове обґрунтування (маємо профіцит бюджету). Маємо висновок щодо фінансової та організаційної спроможності майбутньої громади від Інституту регіональних досліджень. Однак у адміністрації нашу громаду не включають до Перспективного плану. Це не добровільне об’єднання громад, як написано у законі, а примусове», – розповіла голова ініціативної групи для створення Дунаєвської об’єднаної громади Ірина Моряк.

Вислухати учасників акції прийшов перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський. Його відповідь усім громадам зводилася до того , що Перспективний план – це бачення адміністрації, яка враховувала рекомендації уряду. Ростислав Замлинський заявив, що всі громади можуть об’єднуватися за своїм бажанням, однак ті, що не потраплять у Перспективний план не  отримають преференцій і субвенцій із державного бюджету. Така позиція обурила пікетувальників, які заявили, що такий поділ громад є неконституційним.

«Позиція офісу реформ Львівщини і облдержадміністрації – не перекроювати карту, не включати ці місцеві ініціативи в перспективний план, і взагалі нічого не робити, просто законсервувати все, як є», – заявив керівник інформаційно-правового центру «Наше право» Юрій Танасійчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: