Журналісти показали, як митники підробляють документи для контрабанди авто

Журналісти виявили автокорупцію на митних постах України і довели одну із схем, завдяки виявленню підроблених документів на митному пості «Мостиська».

Журналісти виявили автокорупцію на митних постах України і довели одну із схем, завдяки виявленню підроблених документів на митному пості «Мостиська».

Про це пишуть журналісти видання Апостроф.

«Митники користуються електронною базою АСМО «Інспектор». Наприклад, на територію України заїжджає громадянин Польщі і подає документи до оформлення, - йдеться у розслідуванні журналістів. - Митник бере паспорт громадянина і технічний паспорт транспортного засобу, вносить дані громадянина в вищезгадану електронну базу. І якщо цей громадянин вже має ввезені на територію України транспортні засоби, то в системі спрацьовує автоматичний ризик «АСАУР».

Він реагує на прізвище громадянина або серію чи номер паспорта. Що тоді робить «спритний» митник: видаляє прізвище цього громадянина, заносить в базу неіснуюче прізвище чи паспортні дані (залежно від того, як спрацювала програма ризиків). Потім повторно проводить перевірку по «АСАУР»: цього разу програма не видає ризиків, він знову видаляє неіснуюче прізвище, вносить дані даного поляка і успішно здійснює митне оформлення.

Проте система влаштована таким чином, що усі ці маніпуляції залишають сліди. При перевірці митної бази видно усі кроки та втручання в систему, їх неможливо видалити. Це для прикладу, як історія перегляду веб-сторінок в «Chrome» «Mozilla Firefox», яку неможливо видалити.

Таким чином на митному пості  «Мостиська» відділом митного оформлення № 4 (начальник відділу Піх А., заступник – Бідник О.) протягом лише 2016-го року було здійснено пропуск понад 2 000 (!!!) таких автомобілів. За попередніми підрахунками, недобори до бюджету внаслідок діянь лише цього відділу становлять понад 34 мільйони гривень (!!!) за період з 01.01.2016 по 16.09.2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: