Бюджет розвитку Львова може скоротитися вдвічі

x254275_default-jpg-pagespeed-ic-052d9hxn49

Бюджет розвитку Львова може зменшитися удвічі. Відтак місто не зможе у повному обсязі профінансувати проекти, націлені на розвиток інфраструктури міста: ремонт доріг, садочків тощо.

Децентралізація, про яку гучно говорять у вищих ешелонах влади, перетворюється на тиху централізацію. Так, місцеві бюджети змушені оплачувати видатки, які має компенсувати держава. Про це заявив директор департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук під час прес-конференції 25 жовтня.

За словами чиновника, бюджет розвитку Львова на 2017 рік може зменшитися удвічі. Причина — перекладання зобов’язань з компенсації видатків у низці сфер з дежбюджету на місцевий.

«3 роки назад місцеві бюджети України практично являли собою каси з виплати заробітної плати бюджетникам. Держава лишала нам рівно стільки ресурсів, щоби їх вистачило на зарплату і на часткове утримання. Пізніше все ж розпочалася децентралізація. Відтак, ми отримали можливість витрачати зекономлені кошти на розвиток міста, — каже Олег Іщук. — Але вже цього року держава переклала на нас зобов’язання компенсувати видатки на пільговий проїзд, професійно-технічні училища. Крім того, зменшили медичні та освітні субвенції. У 2017 планується те саме. Але видатки стануть ще більшими».

Як зазначив директор департаменту, згідно з державним бюджетом на наступний рік, місцеві бюджети повинні утримувати школи (окрім заробітної плати педагогам) та медичні заклади (окрім заробітної плати медпрацівникам). Плюс — покрити ті ж видатки, що і у 2016 році. Відтак, із загального бюджету розвитку Львова — 1 мільярд 386 мільйонів — потрібно вирахувати 688,5 мільйона гривень.

Олег Іщук переконаний, що Уряд таким чином порушує низку статей Конституції України. Єдиний вихід з цієї ситуації, на думку директора департаменту фінансів, змусити представників Кабміну дотримуватися законів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: