«Я вам покажу, що таке управління державою!» Чиї заслуги приписав собі Гройсман у звіті

219747
Фото: Новое время

19 жовтня 2016 на засіданні Кабміну Прем’єр-міністр Гройсман представив звіт Уряду за ІІ-ІІІ квартали 2016 року. Політичний оглядач ІА Дивись.info Дмитро Посипанко проаналізував цей урядовий звіт.

19 жовтня 2016 на засіданні Кабміну Прем’єр-міністр Гройсман представив звіт Уряду за ІІ-ІІІ квартали 2016 року. Політичний оглядач ІА Дивись.info Дмитро Посипанко проаналізував цей урядовий звіт.

Чесно кажучи, звітування Прем’єра перед своїми підлеглими викликає щонайменше подив, адже звітуватися він би мав перед своїм працедавцем – Українським народом або хоча б перед Верховною Радою України. Але маємо те, що маємо. Тому спробуємо проаналізувати досягнення, представлені міністрам.

В Україні спостерігається економічне зростання

Принаймні так вважає наш Перший міністр і наводить аж 3 показники. Зростання обсягів промислового виробництва аж на 2% після тривалого періоду падіння, зростання індексу будівельної продукції на 12% і уповільнення інфляційних процесів до 6,4% в порівнянні зі 43,3% у 2015 році. Тут Гройсман забув уточнити, наскільки тривалим був період падіння обсягів промислового виробництва і наскільки великим було це падіння. Думаю, що це «зростання» на 2% – це просто крапля в морі. Що таке індекс будівельної продукції, мабуть, і сам Гройсман не знає, а як він впливає на добробут українців не знають навіть у нашій Державній службі статистики. А от порівняння інфляційних процесів 2016 і 2015 років просто в жодні рамки не влазить. З таким самим успіхом можна порівнювати із часами гіперінфляції в Україні.

Про середньомісячну заробітну плату в Україні, яка з початку року зросла аж на 24% і становить 4944 гривні, писати взагалі не хочеться. Це показник, який взагалі ні про що не говорить, особливо після інфляції у 43%.

Похвалився Гройсман і зростанням обсягу залучення інвестицій до 2,5 млрд. грн., що на 19% більше ніж у 2015 році. Повторюсь, але порівнювати показники із роком стагнації просто не показово і не професійно.

Підвищення якості державного управління

Досягненнями у цій сфері Прем’єр вважає впровадження нового Закону про держслужбу, утворення Комісії з питань вищого корпусу держслужби і оголошення 52-х конкурсів на найвищі вакантні посади. По-перше, новий Закон про держслужбу – це заслуга зовсім не Уряду Гройсмана, а громадянського суспільства, яке дотиснуло Верховну Раду, щоб вона його затвердила і він врешті набув чинності. По-друге, увесь цей цирк із Комісією з питань вищого корпусу держслужби і конкурсами на найвищі державні посади проявився минулого тижня, коли стало відомо, хто і як переміг у конкурсі на посаду голови Миколаївської ОДА.

Електронне урядування

За словами Гройсмана, Уряд запровадив повноцінний електронний документообіг з усіма центральними органами влади і впровадив електронні петиції. Тепер залишилось включити в процес електронного документообігу усі ОДА, РДА, міські, селищні, сільські ради і територіальні органи центральних органів влади. Електронні петиції – це найбільша дурниця органів влади, яка не має і не буде мати жодних результатів.

А от впровадження електронних адміністративних послуг – це саме те, що наша влада мала б робити щоденно і якісно. Виявляється у нас в Україні таких послуг аж 9 (!!!) – 6 у сфері будівництва і 3 у земельній сфері. Коментарі, мабуть, зайві.

Реформа з децентралізації

Тут наш Прем’єр згадав про Державний фонд регіонального розвитку і нові механізми розподілу коштів в рамках цього фонду. Напевно, про скандали із ДФРР, особливо на Львівщині, нагадувати не варто. Ця реформа полягає лише в тому, що явний «ручняк» замінили прихованим «ручняком».

Макроекономічна стабілізація та забезпечення сталого економічного зростання

У цій сфері єдиним своїм досягненням Гройсман визначив вчасне подання проекту Держбюджету Верховній Раді України. Це, звичайно, дуже добре, що вперше за останні років 10 проект основного фінансового документу країни вчасно поданий народним депутатам України, але вважати, що це те, що забезпечить макроекономічну стабілізацію та стале економічне зростання, як мінімум недолуго.

Реформа митної служби

Тут мусить бути цитата Гройсмана: «Нам потрібно, щоб українська митниця була надійна, відкрита з точки зору доступу до інформації і розуміння того, що відбувається, які товари постачаються. Українська митниця має бути настільки надійна, щоби будь-яка контрабанда або «сірий імпорт» не міг би пройти без уваги правоохоронної системи». Я чомусь думав, що митниця має працювати так, щоб контрабанда взагалі не могла потрапити в Україну, а виявляється вона мусить потрапити, але не без уваги правоохоронців.

Покращення системи адміністрування податків

Прем’єр обіцяє «один раз і назавжди» навести порядок у питанні повернення ПДВ, запровадити канікули для новостворених підприємств щодо податку на прибуток та прийняти інші рішення, що унеможливлять виведення з обігу через конвертаційні центри коштів. Поки що це лише обіцянка. Кожен з його попередників обіцяв те саме. Спочатку треба це «протягнути» через Парламент, а тоді звітуватись.

Підвищення ефективності управління державними підприємствами

Станом на сьогодні ці досягнення звелись до того, що до нас поприїжджали імпортні менеджери, яким ми змушені платити захмарні заробітні плати. Поки що це теж амбітні плани. Ще одним досягненням Гройсман вважає «докладення зусиль для початку відкритої, прозорої приватизації тих державних підприємств, які не є стратегічними». До чого можуть призвести такі «зусилля» нехай Гройсман подивиться на прикладі Львівського автобусного заводу.

Запровадження системи публічних електронних закупівель ProZorro і дерегуляція

Дивним чином Уряд собі приписав створення системи ProZorro, забувши про міжнародних донорів, які профінансували цю річ, і представників громадськості, які чи не найбільше агітували і лобіювали введення цієї системи. Окрім цього, Гройсман вважає супер визначним досягненням одержання торговельних преференцій на сільгосппродукцію від Європейського Союзу, зокрема збільшення обсягів поставок меду(!!!) на 6 тисяч тонн. Уже був у нас один любитель меду. Чим закінчилась його історія, ми всі знаємо.

Створення низки нових інституцій на підтримку бізнесу

Замість того, щоб зменшувати кількість адміністративного апарату, у нас і далі створюються нові інституції. Прем’єр пишається тим, що він почав створення установи бізнес-омбудсмена, уже створив Національний комітет з промислового розвитку України і працює над розробкою концепції Офісу промоції українського експорту. Уже троїться в очах від цих офісів реформ, офісів залучення інвестицій і тому подібних нікому непотрібних інституцій. Ще раз повторюсь: чим будуть займатись ті десятки тисяч держслужбовців, які працюють в міністерствах і інших органах влади?

Реформування енергетичного сектору

Серед інструментів зменшення енергоспоживання Гройсман відзначив програму «теплих кредитів» і створення Фонду енергоефективності. Не знаю, чи комусь взагалі може стати тепліше, взявши кредит, тим паче в умовах української банківської системи. А про Фонд енергоефективності написано вже багато. До цього законопроекту більше запитань, аніж відповідей. Тим паче, що це лише законопроект і до його остаточного затвердження ще ой як далеко.

Капітальний ремонт і реконструкція доріг

За словами Прем’єра, «наразі розпочаті роботи з поточного середнього ремонту на загальній протяжності 865 кілометрів на 232 об'єктах в 22 областях». Погоджуюсь, початок є. Лишилось ще відремонтувати кілька десятків тисяч кілометрів доріг і збудувати хоча б кілька нових. На Львівщині було б незле врешті розпочати будівництво цієї славнозвісної концесійної дороги Львів-Краковець, бо у нас кожен рік закопують капсули на цій дорозі. Скоро самої дороги не буде де будувати, бо кругом капсули.

Екологія

У сфері екології у нас єдине досягнення: «на фінальній стадії будівництво нового безпечного конфайнмента (Арки) на Чорнобильській АЕС і у листопаді відбудеться насування Арки на об’єкт «Укриття». Десятки років цей конфаймент будувався, сотні мільйонів гривень закордонних інвестицій, а досягнення виявляється Гройсмана.

Соціально-гуманітарна політика

Тут є аж 4(!!!) досягнення. Скасування оподаткування пенсій, підвищення заробітних плат та пенсій на 10%, спрощення системи надання житлових субсидій і запровадження розстрочки на оплату житлово-комунальних послуг. Щоб ви не казали, що Уряд про нас не дбає! Спочатку уряд Яценюка ввів податок на пенсії, а добрий Гройсман його скасував. Досягнення? Досягнення! Підвищення зарплат і пенсій на 10% при трикратному падінні гривні за 2 роки і 43-х відсотках інфляції в минулому році. Досягнення? Теж досягнення! Запровадження субсидій і розстрочки на сплату комунальних послуг при семи кратному здорожчанні цін на газ і щоквартальному здорожчанні електроенергії. Досягнення? Ще яке досягнення! І потім не кажіть, що Гройсман популіст. Він не популіст, він маніпулятор.

Охорона здоров’я

Виявляється це саме Уряд Гройсмана відкрив ринок для якісних міжнародних ліків, спростивши механізм реєстрації в Україні імпортних лікарських засобів. Чомусь був переконаний, що цю роботу зробив ще Уряд Яценюка. Але найбільше потішило, що «Уряд найближчим часом затвердить рішення щодо референтного ціноутворення та реімбурсації ліків». Що таке референтне ціноутворення я ще приблизно собі уявляю. А от про реімбурсацію ліків, пане Гройсман, попрошу детальніше.

Освіта

Чекаємо на підвищення у 2017 році заробітної плати вчителям. Наскільки серйозним буде це підвищення, Гройсман не уточнив.

Говорячи про зусилля щодо модернізації професійно-технічної освіти, Голова Уряду повідомив, що затверджені стандарти з трьох актуальних професій на ринку праці: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування», «Швачка. Кравець. Закрійник». Ну що тут ще додати? Стратегічні досягнення нашого Уряду!

Також Уряд спільно з науковцями Академії наук України шукає рішень щодо розвитку вітчизняної наукової сфери та академічної науки. Мені видається, що з Національною академією наук можна лише добити вітчизняну наукову сферу, щоб вона більше не мучилась. Скільки можна жити з цими пережитками совка?

Спорт

Тут аж одне досягнення! Уряд забезпечив «виплати винагород чемпіонам та призерам Олімпійських та параолімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро». Я думав, що це функціональні і моральні обов’язки наших урядовців, а виявляється досягнення. Ну, що ж, вітаю! Крім того, орфографія про «параОлімпійські ігри» взята зі звіту голови Уряду.

Культура

Уряд передбачив ресурс для проведення пісенного конкурсу «Євробачення-2017» у Києві. Тільки, що має проведення «Євробачення» до розвитку культури в Україні, мені взагалі незрозуміло. А от за збільшення фінансування на підтримку української кіноіндустрії, дякую! Тепер залишилось відібрати достойні проекти для такого фінансування.

Продовження реформування правоохоронних органів

З такими темпами та якістю реформування правоохоронних органів, ми ще довго будемо чекати на нову поліцію, а рівень злочинності буде зростати не лише через «закон Савченко», але й через те, що розкривати ці злочини не буде кому.

Виявляється, Уряд розпочав реформу пенітенціарної служби. Що передбачає ця реформа, мабуть, самому Гройсману невідомо. Не виключено, що початком цієї реформи і був уже згадуваний «закон Савченко».

Про систему електронного декларування і антикорупційні органи взагалі говорити не хочеться. Це шапіто, в якому працюють одні клоуни. Понастворювали вже стільки цих антикорупційних інституцій, що вже не знають, хто за що відповідає. Після антикорупційних агентств, бюро, прокурорів, взялися за створення антикорупційних судів. На завершення треба буде створити антикорупційний Кабмін і обрати антикорупційну Верховну Раду та антикорупційного Президента. Тоді вже точно ця система запрацює. А якщо не запрацює, то ще створити Офіс антикорупційних заходів.

Боєздатність українського війська

Замість цих бравих повідомлень про підвищення грошового забезпечення наших військовослужбовців і запровадження реформ щодо відповідності війська стандартам НАТО, варто було б Прем’єрові прозвітувати про те, на що і як витрачається військовий збір, який усі ми з вами платимо, про те, що держава робить для наших демобілізованих солдатів і про те, що Уряд зробив для того, щоб нашим захисникам на сході України було легше обороняти наш і їхній спокій.

Створення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України

За це досягнення хочеться особливо «подякувати» Гройсману. Якби не ваші політичні договорняки і необхідність працевлаштувати на чергову міністерську посаду чергового посіпаки, не було б і цього міністерства. Чим воно займається, я і через півроку не розумію. Але тому я і не Прем’єр-міністр Гройсман.

Ось так виглядав звіт Гройсмана. Після його слів: «Я вам покажу, що таке управління державою!», я чекав чогось змістовного і креативного. Може за півроку він ще не встиг нам всього показати. Тому почекаємо звіту за рік…

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: